Cercetatorii au creat o suprafata care se curata singura si tine superbacteriile la distanta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O suprafata din material plastic care se curata singura si poate tine la distanta toate formele de germeni, impiedicand transmiterea superbacteriilor, a fost creata de oamenii de stiinta din Canada, informeaza Press Association.

Noua suprafata, care ar putea fi folosita intr-o gama variata de medii inclusiv in spitalele si bucatarii, este o versiune tratata a unei folii transparente obisnuite. Ea poate fi infasurata pe manere de usi, balustrade, suporturi pentru perfuzii, precum si alte suprafete care reprezinta adevarati magneti pentru bacterii, cum ar fi stafilococul auriu si Clostridium difficile, sustin cercetatorii canadieni.

Materialul este totodata ideal pentru ambalarea alimentelor, utilizarea sa in acest scop ar putea stopa transferul accidental de bacterii precum E. coli, salmonella si listeria, potrivit unui studiu publicat in revista ACS Nano. Inspirat de frunza de lotus impermeabila, noua suprafata functioneaza printr-o combinatie de tehnologii si procese chimice de suprafata la scara nano. Structura sa este formata din cute microscopice care tin la distanta toate moleculele externe.

Spre exemplu, o picatura de apa sau de sange pur si simplu ricoseaza atunci cand atinge suprafata acestui material, un fenomen similar avand loc si in cazul bacteriilor. Cercetarea a fost condusa de inginerii Leyla Soleymani si Tohid Didar, care au colaborat cu colegi de la Institute for Infectious Disease Research din cadrul Universitatii McMaster din Canada si de la Canadian Centre for Electron Microscopy cu sediul in aceeasi institutie.

“Este un fel de acordaj structural al plasticului”, a spus Leyla Soleymani.

“Acest material ne ofera o structura care poate fi aplicata in cazul unor obiecte diverse”.

“Tehnologia aceasta poate fi folosita in toate felurile de medii institutionale si domestice”, a adaugat Tohid Didar.

“In timp ce lumea se confrunta cu o criza a rezistentei antimicrobiene, speram ca noul material va deveni un element esential din instrumentarul antibacterian”, a mai precizat acelasi cercetator, titreaza Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2