Cercetatorii portughezi propun un spray natural pentru conservarea alimentelor, in locul foliei de plastic

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Eliminarea plasticului este un pas decisiv in drumul conservarii planetei, de unde si dezvoltarea de alternative biodegradabile, precum pungile din silicon sau din panza. Ultima propunere este un spray protector natural dezvoltat de o echipa de cercetatori portughezi, a relatat EFE.

Initiativa a aparut dupa mai multi ani de investigatie si teste realizate de cercetatori de la Centro de Investigaçao de Montanha (CIMO) din orasul Bragança (nordul-estul Portugaliei), a explicat EFE Isabel Ferreira, coordonatoarea studiului. Elementul cheie este un extract dintr-o planta obisnuita si un polimer de alge de la care s-a pornit pentru dezvoltarea acestui spray cu care se da peste alimente solide, pentru a le proteja si conserva o perioada de timp mai indelungata, potrivit Agerpres.

“Deocamdata nu putem dezvalui formula nici planta de la care se obtine extractul”, a declarat Ferreira, avand in vedere ca procesul de inregistrare a patentului inca nu a fost incheiat.

Denumit ‘Spraysafe’ acest nou tip de tehnologie, realizat pe baza de extracte de plante cu capacitate antioxidanta, este totodata un bun conservant si un antimicrobian. Toate ingredientele sale sunt pe baza naturala, fiind astfel sustenabil.

“Cum toate extractele din plante sunt antioxidante, sprayul reduce oxidarea alimentelor”, astfel incat acestea nu mai devin rancede, a spus Ferreira. Un alt beneficiu este “capacitatea sa antimicrobiana care reduce dezvoltarea mucegaiului si bacteriilor”. De asemenea, sprayul “impermeabilizeaza” alimentele si le reduce deshidratarea, astfel incat isi mentin mai bine proprietatile si aroma.

Deocamdata sprayul trebuie sa treaca printr-un proces de aprobare din partea organelor oficiale portugheze si al autoritatilor europene, mai exact al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara – cea din urma care isi va da avizul pentru a putea fi comercializat. In timpul testarii sale, cercetatorii au observat ca alimente precum ciupercile sau hrana rece isi pastreaza mai bine proprietatile dupa ce sunt tratate cu ‘Spraysafe’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2