Cererea mondiala de aur a scazut cu 14% in prima jumatate a acestui an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cererea mondiala de aur a coborat cu 14% in primul semestru din 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in principal ca urmare a unei scaderi semnificative a achizitiilor de metal galben din partea fondurilor tranzactionabile pe bursa (exchange traded funds-ETF), a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

De asemenea, achizitiile de aur ale bancilor centrale au scazut si ele in prima jumatate a anului, in schimb au crescut achizitiile de aur pentru bijuterii gratie unei cereri puternice venite din India si Turcia, a precizat WGC.

In total, cererea globala de aur in perioada ianuarie-iunie 2017 a fost de 2.004 tone, in scadere fata de 2.138,7 tone in perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste trimestrul al doilea, cererea mondiala de aur a fost de 953 tone, cel mai scazut rezultat trimestrial din ultimii doi ani.

„In acest an, cererea de aur este mai echilibrata. Daca anul trecut am avut intrari mari din partea fondurilor ETF, piata fizica de aur pentru bijuterii, lingouri si monede a coborat la minime multianuale”, a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.

In prima jumatate a acestui an, bancile centrale din intreaga lume au achizitionat 177 de tone de aur, cu doar 3% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, investitiile in lingouri si monede de aur au crescut cu 11% in primul semestru, pana la 532 de tone, la fel ca si achizitiile de aur pentru bijuterii, pana la 481 de tone.

In schimb, in conditiile in care preturile la aur au crescut cu doar 8% in primul semestru, fondurile de tip ETF au achizitionat doar 56 de tone de aur in al doilea trimestru, in scadere cu 76% fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce a dus totalul achizitiilor in primul semestru la 167,9 tone.

Alistair Hewitt a estimat ca pe ansamblul acestui an bancile centrale vor achizitiona 350-450 de tone de aur, iar cererea totala anuala va fi de aproximativ 4.200-4.300 de tone, adica usor sub cantitatea de 4.337,5 tone achizitionata in 2016, cand a fost atins cel mai ridicat nivel anual de dupa 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2