Cernesti: Expozitie cu fotografii de epoca ale lui Carol Pop de Szathmari (FOTO)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

expozitie cernesti 3Luni, 15 februarie, la noul Centru Cultural Cernesti a avut loc vernisajul expozitiei foto “Carol Pop de Szathmari”, care face parte din Festivalul International de Fotografie “Carol Pop de Szathmari”.

“Este vorba despre Festivalul International de Fotografie Carol Pop de Szathmari, care cuprinde peste 30 de manifestari expozitionale, expozitii de arta fotografica in mai multe tari, Serbia, Slovacia, Ungaria, Romania, Ungaria si Ucraina. In cadrul acestui festival a avut loc si aceasta expozitie cu fotografii de epoca executate de Carol Pop de Szathmari in secolul al XIX-lea si aflate intr-o colectie particulara in Bucuresti”, a spus artistul fotograf Ilie Tudorel.

In cadrul evenimentului, Ilie Tudorel a facut si o prezentare a vietii si operei lui Carol Pop de Szathmari.

“Cu ocazia acestui vernisaj, la care au participat peste 200 de persoane, am sustinut o expunere cu proiectii de fotografii ale lui Carol Pop de Szathmari legate de viata si opera acestui mare fotograf, care este nascut la noi, in Ardeal. Este considerat unul dintre primii 10 fotografi ai istoriei fotografiei din lume.

Este nascut la Cluj, in anul 1812, a avut o foarte mare activitate in domeniul artei fotografice si nu numai, pentru ca a fost si artist plastic, pictor si mare acuarelist. Este considerat primul fotograf de razboi din istoria fotografiei, a fost remarcat pentru fotografiile sale executate in timpul Razboiului Crimeii. A fost primul fotograf documentarist din Romania, a publicat primul album de fotografii in perioada 1860-1870, cu 100 de fotografii realizate in toate regiunile Romaniei.

A fost fotograful domnitorilor, iar celebrele fotografii cu Alexandru Ioan Cuza au fost realizate de catre el. A participat la Razboiul de Independenta din 1877 si a facut fotografiile cu primele acte de razboi intreprinse de Romania in razboiul romano-ruso-turc, de independeta a Romaniei. S-a deplasat pe teatrele de operatiuni, iar toate fotografiile care ne-au ramas din acea perioada pot sa reconstituie, pe viu, istoricul acelui razboi, in care Romania s-a castigat independenta”, a mai spus Ilie Tudorel.

In cadrul evenimentului a existat si un program artistic in s-a prezentat cartea “File de cronica din Chioar, Codru, Lapus si Maramures”, in care este prezenta si localitatea Cernesti. Programul artistic a fost sustinut de catre Ansamblul “Magura” din Cernesti.

Au mai fost prezenti primarul comunei Cernesti, Nelu Sovre, precum si membrii clubului de fotografie din Cernesti, respectiv copiii de la scoala.

Vlad HERMAN

Foto: Andreea MURESAN

expozitie cernesti expozitie cernesti 5 expozitie cernesti 4 expozitie cernesti 2

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *