Cezariana trebuie sa fie efectuata numai din motive medicale

Reclame home 1
Reclame home 1

gravida-suicidOperatia cezariana trebuie efectuata numai atunci cand este ‘necesara din punct de vedere medical’, a sustinut vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), regretand faptul ca se recurge prea des la aceasta interventie, transmite Agerpres.

‘In multe din tarile in curs de dezvoltare si dezvoltate exista o adevarata epidemie de cezariene, chiar si atunci cand nu sunt necesare din punct de vedere medical’, a spus dr Marleen Temmerman, director in cadrul OMS, transmite AFP. In multe state, aceasta ‘epidemie’ se explica prin vointa medicilor de a-si simplifica viata, cezarienele putand fi planificate, a adaugat Temmerman, cu ocazia publicarii noilor recomandari ale OMS.

Este prima oara cand agentia ONU recomanda clar ca recurgerea la cezariana sa fie limitata doar la motive medicale, arata dr Metin Gulmezoglu de la OMS. Pana in prezent, organizatia a spus doar ca ‘rata ideala de cezariana’ este cuprinsa intre 10% si 15% din nasteri, limite stabilite de experti in 1985. De atunci, nasterea prin cezariana s-a raspandit mult atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.

Rata operatiilor cezariene a atins 23% din numarul nasterilor in Europa, 35,6% in cele doua Americi si 24,1% in regiunea Pacificului de Vest, potrivit celor mai recente cifre ale OMS (din 2008). Numai Africa (3,8%) si Asia de Sud-Est (8,8%) par ocolite de acest fenomen.

In unele tari a aparut o adevarata ‘cultura a cezarienei’, ca in Brazilia, unde aproape jumatate dintre bebelusi se nasc prin cezariana, aceasta tara fiind numarul unu in lume in domeniu, a adaugat Temmerman.

OMS a realizat noi studii, in incercarea de a determina o rata optima a cezarienelor, dar nu a reusit deocamdata. Cercetarile au demonstrat ca rate mai mari de 10% nu duc la scaderea ratei mortalitatii materne si neonatale.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole