Cheltuielile militare ale SUA au crescut pentru prima oara in sapte ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cheltuielile militare ale Statelor Unite au crescut in 2018 pentru prima oara in ultimii sapte ani, arata un raport care urmeaza sa fie publicat luni de Institutul International de Cercetari pentru Pace din Stockholm (SIPRI), preluat de AFP, informeaza AGERPRES.

Anul trecut, cheltuielile militare in intreaga lume au crescut cu 2,6%, la nivelul de 1822 de miliarde de dolari. A fost al doilea an consecutiv in care s-a inregistrat aceasta tendinta (in 2017, cresterea a fost de 1,1%), iar totalul este cel mai ridicat dupa 1988.

Tendinta este sustinuta in special de SUA si China. Incepand din 2017, administratia condusa de presedintele american Donald Trump a lansat noi programe de achizitie de armament.

In 2018, SUA au alocat pentru aparare 649 de miliarde de dolari, aproximativ cat totalul bugetelor respective ale urmatoarelor opt tari in clasamentul cheltuielilor militare. Pe locul al doilea s-a plasat China, unde s-a inregistrat o crestere de 83% fata de 2009. Urmeaza Arabia Saudita, India – in urcare cu un loc – si Franta.

Pentru prima data, Rusia nu este printre primele cinci clasate, ci doar a sasea, dupa scaderi consecutive ale cheltuielilor militare incepand din 2016, in contextul sanctiunilor economice impuse din 2014 de tarile occidentale, ca urmare a conflictului ucrainean.

Ucraina a cumparat anul trecut armament in valoare de 4,8 miliarde de dolari, cu 21% mai mult fata de 2017.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole