Chemati-l pe dr. House! Un caz medical ciudat a fost rezolvat cu ajutorul celebrului serial

Un pacient din Germania, ce prezenta un ansamblu de simptome care ii nedumereau pe medici, a fost, in cele din urma, diagnosticat: el suferea de o intoxicatie rar intalnita, iar diagosticul a fost pus de cativa medici care si-au amintit de un caz similar, prezentat in serialul „Dr. House”, conform descopera.ro

Pacientul, un barbat in varsta de 55 de ani, a fost internat la spitalul din Marburg, Germania, cu insuficienta cardiaca severa, surditate si orbire aproape complete, hipotiroidism, febra de cauza necunoscuta si alte simtpome. Singurele evenimente deosebite in istoricul sau medical erau interventiile chirugicale pentru inlocuirea articulatiilor soldului.

Cazul era neobisnuit si i-a nedumerit pe medici pana cand, cautand informatii despre aceasta combinatie de simptome, si-au reamintit, totodata, de un episod din serialul Dr. House, in care era vorba despre un caz similar. In film, diagnosticul fusese acela de intoxicatie cu cobalt.

Medicii germani au gasit niveluri inalte de cobalt si crom in urina pacientului si au ajuns la concluzia ca intoxicatia cu cobalt se datora metalului folosit la fabricarea uneia dintre protezele de sold. Descrierea cazului a fost publicata in The Lancet.

Dupa inlocuirea protezei metalice cu o alta fabricata din material ceramic, concentratia de cobalt si crom din organismul pacientului a scazut, starea sa s-a stabilizat si pacientul si-a revenit in mare masura; functia inimii s-a imbunatatit datorita unui stimulator cardiac care i-a fost implantat, dar, din  pacate, vederea si auzul nu si le-a mai putut recupera decat in mica masura.

Unul dintre primele rapoarte medicale asupra intoxicatiei cu cobalt a fost publicat in 1967, de medicii canadieni, dupa ce 44 de barbati cu varste intre 40 si 70 de ani au murit in mod neasteptat. A fost nevoie de mult timp si efort pentru rezolvarea misterului; au fost facute autopsii atente, constatandu-se ca barbatii prezentau cu totii cardiomiopatii severe, dar specialistii care le-au facut nu reuseau sa isi dea seama ce determinase leziunile observate .

In cele din urma, a fost gasit un element comun: toti cei 44 de barbati obisnuiau sa bea bere fabricata de o anumita berarie din orasul Quebec. Mergand pe aceasta pista, medicii au aflat ca fabricantii obisnuiau sa adauge in bere un compus de cobalt, pentru a stabiliza spuma.

Comparatia cu cazuri similare petrecute in alte orase au condus la concluzia ca era vorba despre otravire cu cobalt.

De atunci, a fost interzisa utilizarea cobaltului in procesul de fabricare a berii, dar e imposibil de spus cati oameni murisera deja din aceasta cauza.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1