Chereches si oamenii sai au recurs la un FALS pentru a face din Baia Mare capitala culturala europeana in 2021

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

catalin chereches infatuatBaia Mare a ajuns sa intre in finala competitiei care desemneaza „Capitala Culturala Europeana 2021” cu ajutorul unui fals. La realizarea acestuia si-au adus aportul atat reprezentantii Fundatiei Baia Mare Capitala Culturala 2021, cat si persoane din conducerea Primariei. Mai precis, in dosarul de candidatura, depus in toamna anului trecut, la pagina 10, se mentioneaza in mod expres faptul ca Baia Mare detine o strategie de dezvoltare culturala pe termen lung. Afirmatia este una falsa. Strategia de dezvoltare culturala a municipiului a fost adoptata dupa aproape… patru luni. Adica luni, 29 februarie, 2016.

Probele indubitabile se regasesc pe site-ul baiamare.ro. Iata cum suna afirmatia existenta in dosarul de candidatura. “In 2015, am adoptat strategia de dezvoltare culturala pe termen lung, care urmeaza sa fie implementata pentru durata a cincisprezece ani, pana in 2030.” Insa la acea vreme, strategia nu era adoptata. Ea a intrat in dezbatere publica abia la finalul lunii noiembrie, pentru ca in urma cu o zi sa fie votata in Consiliul Local.

 

Conform regulamentului de participare la competitie, intocmit de reprezentantii Comisiei Europene, unul dintre criterii prevede faptul ca orasele participante trebuie sa aiba o strategie de dezvoltare culturala aflata in implementare. “Potrivit criteriilor, un oras trebuie sa aiba o strategie culturala in desfasurare, care sa fie legata de strategia de dezvoltare a orasului. Pregatirea si punerea in aplicare a unor astfel de strategii necesita timp”, se mentioneaza pe site-ul oficial al competitiei Capitala Culturala 2021.

In mod evident, fara o strategie culturala aflata in implementare, Baia Mare nu ar fi trecut faza preselectiei. In privinta acestui fals, mai multe orase inscrise in concurs au depus sesizari la Ministerul Culturii, insa pana acum nimeni nu a oferit o explicatie pentru documentatia incompleta si continand date menite a induce in eroare membrii juriului.

Principalii responsabili de acest fals sunt cei care au intocmit dosarul de candidatura. Echipa fundatiei finantata din bani publici este condusa de Andreea Ciortea, iar alaturi de aceasta au mai lucrat la dosar si Vlad Tausance, Mihaela Pusnava, Raluca Medesan. Acestia nu au nicio scuza pentru afirmatia falsa, la acea vreme stiind ca strategia nu este adoptata. Mai mult, trei dintre strategii vizionari, Ciortea, Tausance si Pusnava, sunt cei care au realizat… stategia de dezvoltare culturala 2015 – 2030 adoptata recent in Consiliul Local.

De asemenea, responsabili sunt si primarul Catalin Chereches, care a initiat proiectul de hotarare privind aprobarea Caietului de Candidatura, alaturi de fostul secretar Aurica Todoran, care a vizat de legalitate acel proiect de hotarare.

Conform juristilor contactati de ZiarMM, in dreptul celor implicati, ar putea fi retinute mai multe fapte penale: fals, uz de fals si chiar abuz in serviciu.

In aceste conditii, cu oameni platiti din banii orasului, care se folosesc de documente false pentru a-si sustine realizarile, ne intrebam cum justifica sumele uriase folosite pana acum.

In 2015, consilierii locali au aprobat suma de 200 mii lei, pentru fundatia expertilor coordonati de Andreea Ciortea. Iar in 2016, aceiasi consilieri au votat suma de 1,2 milioane lei pentru activitatile fundatiei, dintr-un total de 4,2 milioane lei solicitati pentru intreg anul.

Modul in care fundatia sustinuta atat de frenetic de Chereches toaca banii lasa mut pe oricine. Mai putin pe consilierii locali, care aproba orice cheltuiala, fara a avea nicio idee legata de destinatia banilor.

Conform proiectului de hotarare adoptat anul trecut, fundatia urma sa realizeze un site si sa asigure mentenanta pana la sfarsitul anului, pentru modesta suma de… aproximativ 25 mii euro. Banii s-au aprobat, insa nici acum site-ul nu e gata. Probabil, motivatia financiara este insuficienta pentru Andreea Ciortea si echipa sa. Cei din conducerea fundatiei au salarii cuprinse intre 2.700 si 3.000 lei/lunar. In doar doua luni, municipiul a cheltuit 50 mii lei cu plata acestor salarii.

Pana acum, consilierii locali au manifestat prea putin interes legat de modul in care fundatia Baia Mare 2021 cheltuie banii. De altfel, nici macar la ultima sedinta nu au remarcat faptul ca au aprobat o strategie de dezvoltare culturala a orasului pentru perioada 2015 – 2030. Avand in vedere ca suntem in 2016, strategia nu poate fi implementata din 2015. Totusi, au votat si un astfel de proiect.

Datele nu sunt intamplatoare. Fara a avea o strategie de dezvoltare care sa inceapa din 2015, Baia Mare este descalificata din competitia pentru a deveni capitala culturala. Iar Andreea Ciorte si primarul Catalin Chereches stiu asta. Insa vor continua sa toace banii publici, sa prezinte alesilor baimareni proiecte mirobolante, constienti fiind ca din cauza falsului inregistrat vom ramane doar cu visul frumos expus in prezentarile expertei Andreea Ciorte.

Ciprian DRAGOS

fals baia mare capitala culturala

strategia de dezvoltare culturala baia mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

11 Comments

 1. Baia Borsa

  “În ceea ce privește derularea competiției, menționăm că selectarea orașelor din lista scurtă s-a făcut conform Regulamentului de procedură, prin vot nesecret. Reprezentanţii Ministerului Culturii au putut astfel constata, în calitatea lor de observatori, imparțialitatea experților naționali, atât pe parcursul audierilor celor 14 oraşe candidate, cât și în cadrul dezbaterilor juriului.

  Referitor la strategia culturală a orașului Baia Mare în momentul etapei de preselecție, precizăm că Ministerul a avut în vedere interpretarea juridică a Comisiei Europene, care adoptă o atitudine flexibilă în astfel de cazuri, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor candidaților la această competiție. Mai exact, orașele a căror strategie culturală nu a fost încă adoptată de municipalitate își pot totuși depune candidatura în faza de preselecție, angajându-se să adopte această strategie până la depunerea dosarelor revizuite pentru etapa selecției finale.
  De altfel, acest fapt este detaliat în mod explicit într-una din rubricile Întrebări frecvente, de pe site-ul Comisiei Europene 2.”
  vezi
  http://oradebucuresti.oradestiri.ro/raspuns-transant-la-contestatia-depusa-dupa-preselectia-capitala-europeana-a-culturii-2021#.VtU4o8c_b8s

  Reply
 2. Costin Dan

  Am avut incredere in Chereches, chiar si dupa ce au inceput sa il purice cu DNAul. Vad ca nu e o eroare in contabilitate cum ne spune ca se intampla la clubul de handbal. E grosolanie pe fata ce a facut si ma mir ca ne pacaleste inca atat de bine. Pana si comisia din Bucuresti a fost mintita de acest primar fara scrupule. Macar sa ne fi spus sa ne fi luat gandul de la capitala culturala si sa nu mai aruncam cu bani in dreeapta si stanga sa fim noi buricul tarii. Cu minciuni nu o sa reusim. Ne-a facut de ras orasul! Ce credibilitate mai avem noi acum ca oras?

  Reply
 3. Dovada

  Scrie negru pe alb – In 2015 am adoptat strategia. Tot negru pe alb scrie – Se aproba in 2016. Daca era corect, scria acolo ca va adopta in viitor. Nu. El se lauda ca adoptat deja. Falsul ramane. Trebuia sa fim onesti! Pacat…

  Reply
 4. Grig

  dnu borsan, e clar si documentat ce sustineti. Deci, depunerea candidaturii indeplinea conditiile de eligibilitate. Dar DE CE SA MINTI in dosarul depus. Ori nu spui nimic , ori mentionezi ca il vei depune in tremenul legal. Dar nu spui ca ai STRATEGIE si tu-l aprobi dupa un an. TIPIC PT CHERECHES.

  Reply
 5. Turturica

  Flamandoace pasarele
  Pe la spagile-i se-aduna
  Mirosind ceva lovle
  Noapte buna… dna vegheaza…

  Reply
 6. anton

  … se vede ca e an electoral … s-au gasit… la “noade” in papura … mai cautati tovarasi … cine stie peste ce mai dati … si apoi sa vezi tu insomnii !

  Reply
  1. grig

   anton, de ce nu-ti speli urdorile de pe ochi. Sau ti-a spalat junele penal creierii? E murdar pana in strafundul sufletului. Pune bani de-o parte sa mergi cu pachet la gherla. Culmea oamenii astia sau sunt doar postacii de serviciu ai marelui om?

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *