China a eutanasiat 200.000 de porci din cauza pestei porcine africane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

China, cel mai mare producator de carne de porc, a eutanasiat pana acum 200.000 de porci dupa descoperirea mai multor focare de pesta porcina africana, a declarat un oficial din conducerea Autoritatii Sanitare Veterinare chineze, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Chiar daca aceasta cifra reprezinta o mica parte din cei aproape 700 de milioane de porci care sunt sacrificati anual in China pentru vanzare, restrictiile impuse cu privire la transportul de animale pentru a impiedica raspandirea virusului au creat probleme de aprovizionare in unele parti ale statului.

Pana acum au fost identificate 41 de focare de pesta porcina africana, care au afectat 27 de orase din China, a declarat Wang Zongli, adjunctul directorului Centrului de Sanatate Animala si Epidemiologie din China. Wang Zongli a adaugat ca, atat detectia, cat si preventia pestei porcine africane, este foarte dificila.

Aceste comentarii vin dupa ce Ministerul Agriculturii din China a estimat ca pretul carnii de porc ar putea creste pe fondul pestei porcine africane.

Wang Zongli a mai afirmat, pentru Reuters, ca mai multe focare de pesta au fost descoperite in zona de nord a Chinei, in special in provincia Liaoning, de unde in mod normal o mare parte din porci sunt transportati cu camionul in sud pentru a fi sacrificati in apropiere de centrele de consum. Studiile au aratat ca transportul porcilor este unul dintre principalele riscuri pentru raspandirea bolii.

„Trebuie sa ne concentram mai mult pe sacrificarea porcilor in apropiere de locul de productie”, a spus Wang Zongli, referindu-se la distantele lungi pe care in prezent sunt transportati porcii.

In Romania, expertii Comisiei Europene desfasoara o misiune de audit privind pesta porcina africana, pana pe 25 octombrie. Expertii europeni se vor deplasa in judetele Braila, Tulcea si Constanta, unde vor audita activitatea DSVSA-urilor si a laboratoarelor din cadrul acestora, dar vor vizita si ferme comerciale, gospodarii ale populatiei, fonduri de vanatoare, abatoare, unitati de procesare si centrele comerciale pentru desfacerea carnii de porc.

Concluziile acestei misiunii de audit a Comisiei Europene privind PPA, care se va finaliza in data de 25 octombrie, vor fi prezentate intr-un raport ce va fi publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, la aceasta data, in 260 de localitati din 14 judete, fiind inregistrat un numar de 1.021 de focare, din care 15 in exploatatii comerciale, arata datele actualizate ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), date joi publicitatii.

Conform informatiilor centralizate, au fost consemnate si 107 cazuri la mistreti, iar numarul total al porcilor eliminati afectati de boala se ridica la 353.914 exemplare.

Autoritatea precizeaza ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2