China: Bugetul militar va creste cu “aproximativ 7%” in 2017

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cheltuielile pentru aparare ale Chinei vor creste cu “aproximativ 7%” in 2017, a facut cunoscut sambata purtatoarea de cuvant a parlamentului de la Beijing, o majorare similara celei de anul trecut (7%) pentru al doilea buget militar ca marime la nivel mondial, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta estimare de crestere a fost facuta de Fu Ying, purtatoarea de cuvant a Adunarii Nationale Populare (ANP), camera de inregistrare legislativa a regimului comunist.

Anuntul are loc in fiecare an la inceputul lui martie, in ajunul deschiderii sesiunii anuale a parlamentului chinez, dar in acest an a intervenit la cateva zile dupa apelul presedintelui american, Donald Trump, de a majora masiv (cu aproape 10%) chletuielile militare ale Statelor Unite, cele mai importante din lume.

Majorarea din bugetul Chinei reprezinta o stabilizare dupa cresterea de anul trecut care a ridicat bugetul militar oficial la 954 de miliarde de yuani (132 de miliarde de euro).

Analisti din Asia si Occident sunt de parere ca in realitate cheltuielile armatei chineze sunt mult mai importante.

Bugetul militar al Beijingului este observat cu atentie de vecinii sai asiatici, in special din cauza afirmarii pretentiilor sale teritoriale in Marea Chinei de Sud.

Intrebata in legatura cu amenintarea militara pe care o poate reprezenta China, Fu Ying a respins orice critica. “In ultimii zece ani au avut loc numeroase conflicte si razboaie in lume, care au provocat nenumarati morti si raniti (…) Care dintre acestea au fost facute de China?”, a intrebat ea. “China nu a intervenit in nicio tara”, a subliniat purtatoarea de cuvant.

Daca Beijingul si-a marit de zece ori bugetul pentru aparare in 15 ani, se afla, totusi, cu mult in spatele Statelor Unite. Armata americana beneficiaza de 604,5 miliarde de dolari (575 de miliarde de euro), potrivit Institutului international pentru studii strategice (ISIS), cu sediul la Londra.

Cheltuielile militare ale Chinei sunt insa cu mult peste cele ale Rusiei (al treilea buget mondial cu 56 de miliarde de euro), Arabiei Saudite (54,1 miliarde), Marii Britanii (49,9 miliarde) sau Frantei (44,9 miliarde), potrivit sursei.

Armata chineza, ale carei trupe au fost reduse la jumatate din anii 1980, ramane prima din lume ca efective (doua milioane), NATO exclusa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *