China considera ca lumea n-ar trebui sa se amestece in mod arbitrar in Siria

PNL

soldati razboiLumea n-ar trebui sa stea cu bratele incrucisate si sa priveasca, dar nici sa se amestece in mod arbitrar in criza siriana, a afirmat ministrul chinez de externe, Wang Yi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, reiterand apelul la o solutie politica, relateaza joi agentia Reuters citata de Agerpres.

Rusia si Statele Unite ale Americii s-au infruntat miercuri la ONU in legatura cu campaniile aeriene paralele din Siria, cele doua tari sustinandu-si fiecare legitimitatea pentru actiunile lor, dar avand pozitii diferite in privinta rolului presedintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Rusia a lansat primele lovituri aeriene in Siria de la izbucnirea, in 2011, a razboiului civil in tara din Orientul Mijlociu, informand doar cu o ora mai inainte SUA, care conduc o coalitie de aliati occidentali si state din regiune ce efectueaza misiuni aeriene de un de zile.

Seful diplomatiei chineze a afirmat in Consiliul de Securitate ca lumea trebuie sa tina sub control criza umanitara si sa insiste pentru un proces de pace.

”Criza siriana dureaza de aproape cinci ani. Comunitatea internationala nu poate privi fara sa ridice un deget, dar nici sa se amestece in mod arbitrar”, a declarat Wang Yi, potrivit unui comunicat difuzat joi de catre Ministerul de Externe chinez. ”O solutie politica este calea fundamentala de iesire din criza siriana”, a adaugat el.

In comunicat nu exista nici o mentiune referitoare la loviturile aeriene sau la Bashar Al-Assad. In Consiliul de Securitate al ONU, China voteaza in general impreuna cu Rusia in ce priveste Siria.

Wang Yi s-a intalnit cu ministrul de externe sirian, Walid al-Moallem, si i-a spus ca Beijingul crede ca lumea ar trebui sa respecte suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Siriei. ”China n-are interese proprii in Orientul Mijlociu, astfel ca ea doreste sa aiba un rol constructiv”, a afirmat ministrul chinez.

China, un actor diplomatic discret in Orientul Mijlociu, in pofida dependentei sale de regiune din cauza petrolului, a facut apel in mod repetat la o solutie politica si a avertizat ca actiunea militara nu poate pune capat crizei siriene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1