China: Furtul de hartie igienica din toaletele publice, combatut cu dispozitive de recunoastere faciala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Furturile de hartie igienica, endemice in toaletele din China, par sa primeasca o lovitura prin instalarea de dispozitive de recunoastere faciala care limiteaza cantitatile atribuite fiecarui utilizator, relateaza marti AFP, informeaza AGERPRES.

Atunci cand un grup de doamne in varsta merge la o toaleta publica dintr-un parc din sudul Beijingului, ele sunt intampinate de o voce sintetica: „Bine ati venit! Va rugam sa va plasati in zona de recunoastere faciala”.

Una cate una, ele se aseaza in interiorul unui patrat galben asteptand ca fata sa le apara pe un ecran albastru atasat de perete. Dupa cateva secunde, masina le distribuie cota de hartie igienica ce le revine: 60 de centimetri, niciunul in plus, scrie AFP.

Aparatul si-a facut aparitia in cursul weekendului intr-una dintre toaletele publice din Templul cerului, un parc foarte popular printre pensionari, care vin aici pentru a-si face exercitiile matinale. Sau, in unele cazuri, pentru a-si face provizii de hartie igienica, care este scoasa uneori din parc cu sacii, noteaza France Presse.

Dar cu robotul distribuitor nu poti trisa. Daca aceeasi persoana se prezinta din nou in fata aceluiasi ecran dupa noua minute, ea se loveste de un refuz politicos: „Va rugam sa incercati din nou mai tarziu”.

„Asta ii opreste pe hoti. Este foarte bine, pentru ca exista suficienta hartie pentru fiecare”, a comentat Pu Meilang, de 68 de ani.

Administratia parcului cauta de ani de zile un mijloc pentru a-i combate pe hotii de hartie igienica, a povestit Lei Zhenshan, unul din responsabilii societatii Shoulian Zhineng, care a pus la punct dispozitivul de recunoastere faciala.

„Ideea a parut putin absurda la inceput, dar apoi am constatat ca nivelul de pierderi era cu adevarat ridicat. Am decis atunci sa avem aceasta abordare tehnologica pentru a modifica comportamentul oamenilor”, a explicat el AFP.

Aparatul, care costa peste 6.000 de yuani (800 de euro), a permis deja reducerea cu 70% a pierderilor de hartie igienica, a dat el asigurari.

„Economisim hartie pentru binele tarii”, a spus la randul sau Li Zengxiu, de 58 de ani, la iesirea din toaleta.

Pe retelele sociale, unii raman sceptici. „In doua zile, aparatul va disparea si el”, pronosticheaza un internaut.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole