China nu va renunta la forta in reunificarea cu Taiwanul

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

China nu va renunta sa recurga la forta in procesul de reunificare cu Taiwanul, a afirmat duminica ministrul chinez al apararii, generalul Wei Fenghe, apreciind ca “foarte periculoasa” subestimarea fermitatii Beijingului, noteaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Vom lupta pentru procesul de reunificare pasnica cu maxim de sinceritate si cele mai mari eforturi, dar nu facem nicio promisiune de renuntare la folosirea fortei”, a declarat generalul Wei Fenghe, intr-un discurs sustinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, la Singapore.

“Orice subestimare a hotararii si vointei AEP (Armata de Eliberare a Poporului) este extrem de periculoasa”, a subliniat el.

“Daca cineva incearca sa separe Taiwanul de China, armata chineza nu va avea alta optiune decat sa lupte cu orice pret. Cu orice pret, pentru unitatea nationala”, a insistat generalul Wei.

La 30 mai, China a acuzat Statele Unite ca “se joaca cu focul” cu Taiwanul, dupa mai multe initiative americane vizand sa intareasca legaturile cu insula revendicata de Beijing, in special trimiterea de nave de razboi in stramtoarea Taiwan.

Washingtonul, care in 1979 a rupt relatiile diplomatice Taipeiul pentru a recunoaste Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, ramane, totusi, cel mai puternic aliat al teritoriului insular si principalul sau furnizor de arme.

China considera Taiwanul ca o parte a teritoriului sau. Insula este condusa de un regim rival care s-a refugiat acolo dupa ce comunistii au preluat puterea pe continent, in 1949, la sfarsitul razboiului civil chinez.

Teritoriul insular nu este recunoscut de ONU ca stat independent, iar Beijingul ameninta constant cu recurgerea la forta in cazul proclamarii oficiale a independentei la Taipei sau al unei interventii externe, in special din partea SUA.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *