China: O femela de urs panda a simulat o sarcina ca sa beneficieze de tratament preferential

O femela de urs panda, care prezenta toate simptomele unei gestatii, a fost rasfatata de ingrijitori, insa animalul a simulat sarcina pentru a beneficia de tratament preferential si a manca o cantitate mai mare de bambus, au considerat experti chinezi, citati marti de AFP, transmite Agerpres.

Ai Hin, de sase ani, a experimentat o ‘sarcina fantoma’, relateaza agentia China Noua. Aflata la Centrul de reproducere a ursilor panda gigant din Chengdu (sud-vestul Chinei), Ai Hin a prezentat primele simptome luna trecuta si urma sa nasca in fata camerelor, in cadrul primei transmisii in direct a unui asemenea eveniment. Dar sperantele ingrijitorilor s-au spulberat, cand comportamentul si ‘indicatorii ei fiziologici’ au revenit la normal in urmatoarele zile.

Tinand seama de extrema dificultate a ursilor panda de a se reproduce in captivitate, rezervatia din Sichuan acorda un tratament preferential femelelor considerate gestante: ele sunt izolate in camere confortabile, cu aer conditionat si primesc ingrijiri permanente. ‘Primesc portii suplimentare de paine, fructe si bambus. Unii ursi panda, foarte inteligenti, se folosesc uneori de aceasta situatie in folosul lor pentru a-si imbunatati calitatea vietii’, noteaza Wu Kongju, expert al rezervatiei.

Asemenea ‘gestatii fantoma’ sunt observate din cand in cand la speciile amenintate, iar femelele panda care au trecut printr-un tratament preferential cand au fost insarcinate mimeaza apoi simptomele. Ai Hin nu avea pofta de mancare si afisa o mobilitate scazuta, precum si o puternica crestere a secretiilor hormonale, ceea ce i-a facut pe experti sa se gandeasca la o gestatie. Un examen mai amanuntit a dezvaluit ca de fapt nu exista nicio sarcina.

Ursii panda traiesc in libertate in muntii din sud-vestul Chinei si se apreciaza ca mai exista circa 1.600 de exemplare. Potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF) — care are ca emblema acest urs — panda gigant este amenintat cu disparitia indeosebi din cauza reducerii habitatului sau.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1