China, pe primul loc la numarul jurnalistilor aflati in detentie

Cel putin 250 de jurnalisti se afla in spatele gratiilor la nivel mondial, pe primul loc la numarul de jurnalisti incarcerati clasandu-se China, unul dintre regimuri care tolereaza prost independenta mass-media, a deplans miercuri un ONG pentru libertatea presei, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Multi dintre acesti jurnalisti sunt acuzati ca au fabricat “stiri false” sau ca sunt “dusmani ai statului”, a dezvaluit Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), cu sediul la New York.

Comitetul citeaza Turcia, Arabia Saudita, Eritreea, Vietnamul si Iranul drept alte tari unde exersarea profesiei de jurnalist este cu precadere riscanta.

CPJ a numarat cel putin 48 de jurnalisti aflati in detentie in China, cu unul mai mult decat in 2018.

Urmeaza Turcia, cu 47 de jurnalisti in detentie. Chiar daca numarul este mult mai mic decat in 2018 (68), nu se poate vorbi despre o ameliorare adevarata, guvernul turc reusind sa inchida peste o suta de mass-media si sa lanseze urmariri pentru apologia terorismului, care au facut ca numerosi jurnalisti sa-si piarda locul de munca.

“Zeci de jurnalisti care nu sunt incarcerati in Turcia asteapta in continuare un proces al primei instante sau in apel, in timp ce altii au fost condamnati in contumacie si se afla sub amenintarea de a fi arestati daca vor reveni in tara”, subliniaza CPJ.

Pe acest “podium” se mai afla Arabia Saudita si Egiptul, cu 26 de jurnalisti inchisi in fiecare dintre cele doua tari. In Arabia Saudita, 18 dintre jurnalisti sunt inchisi fara a sti ce li se imputa, iar CPJ s-a declarat ingrijorat de cazurile de “batai, arsuri si mancare in mod clar insuficienta pentru prizonierii politici, printre care patru jurnalisti”.

Numarul total la nivel mondial, de 250 jurnalisti plasati dupa gratii, este prea ridicat, chiar daca el este ceva mai mic decat 255 in 2018 si 273 in 2016.

Printre cazurile emblematice, ONG il citeaza pe cel al chinezoaicei Sophia Huang Xueqin, arestata in octombrie, dupa ce a scris despre participarea sa la manifestatiile prodemocratie din Hong Kong, sau pe cel al egipteanului Mohammad Mosaed, care a trimis un tweet in timp ce internetul era taiat in scopul limitarii difuzarii de stiri despre o manifestatie impotriva cresterii preturilor la benzina.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1