China si-a triplat investitiile in Spania, care a devenit a cincea tara favorita pentru investitiile gigantului asiatic

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Investitiile Chinei in Spania au crescut cu 311% in primul semestru al acestui an, ajungand la 1,002 miliarde euro (1,171 miliarde dolari), Spania devenind astfel a cincea destinatie europeana favorita a gigantului asiatic, relateaza agentia EFE, informeaza AGERPRES.

Conform raportului Baker McKenzie publicat luni, Spania ocupa locul cinci in topul destinatiilor investitiilor chineze in Uniunea Europeana, dupa Suedia (3,045 miliarde euro), Marea Britanie (1,399 miliarde euro), Germania (1,291 miliarde euro) si Franta (1,234 miliarde euro).

Cresterea investitiilor in Spania este legata de o imbunatatire a pozitiei investitionale a Chinei in Europa, in detrimentul realizarii de investitii in SUA, unde acestea au scazut la 1,711 miliarde euro (2 miliarde dolari) in primul semestru al anului.

China a inregistrat cel mai mare nivel de investitii in SUA in al doilea semestru din 2016, cand acestea s-au ridicat la 23,958 miliarde euro (28 miliarde dolari), cifra care a fost redusa la 20,536 miliarde euro (24 miliarde dolari) in primul semestru din 2017 si la 5,134 miliarde dolari (6 miliarde euro) in partea a doua a anului trecut.

Raportul semnaleaza ca masurile retaliatorii, atat chineze cat si nordamericane, au fost principala cauza a scaderii iar Maite Diez, partener la Baker McKenzie, a mentionat ca „nu este surprinzator faptul ca tensiunile comerciale actuale si cresterea taxelor vamale au determinat oamenii de afaceri chinezi sa renunte la investitii in SUA si sa anuleze proiecte”.

Aceasta situatie a fost benefica in ceea ce priveste investitiile gigantului asiatic in Europa, acestea totalizand 17,113 miliarde euro (20 miliarde dolari) in perioada ianuarie-iunie 2018.

„Companiile chineze sunt constiente ca activele europene sunt atractive, au calitate si prezenta pe pietele europene aduce plus valoare companiilor chineze ce vor sa-si dezvolte orizontul investitional in afara tarii”, a precizat Diez, care a subliniat ca sectoarele prioritare pentru investitorii din China au fost cel sanitar, auto, biotehnologiile etc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2