China va curata Everestul de cadavrele alpinistilor care au murit la peste 8.000 de metri altitudine

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

China va curata intr-o maniera respectuoasa Muntele Everest de trupurile alpinistilor care si-au pierdut viata la peste 8.000 de metri altitudine, conform unui anunt recent al Asociatiei de Alpinism din Regiunea Autonoma Tibet, citat miercuri de agentia Xinhua, informeaza AGERPRES.

Sarcina va fi pusa in aplicare de o echipa de alpinisti din China, stabilita saptamana trecuta in Lhasa.

”In primul rand, vom alege trei sau patru puncte pe versantul nordic in care vom amplasa ramasitele”, a declarat Nyima Tsering, conducatorul China Mountaineering Team (Tibet). ”Acolo unde va fi posibil, le vom muta la vale in mod colectiv”, a adaugat el.

Recuperarea cadavrelor este o activitate periculoasa, care necesita mult timp si efort din partea alpinistilor.

O modalitate acceptata pe scara larga a fost aceea de a inveli cadavrele si de a le impinge in crevase sau de pe pantele abrupte. De asemenea, deoarece nu pot fi ingropate, acestea ar putea fi acoperite cu pietre, sub forma unor morminte.

”Pana in prezent am localizat saisprezece cadavre de-a lungul rutei de ascensiune de pe versantul nordic”, a explicat Dechen Udrup din cadrul Asociatiei de Alpinism din Tibet. El a adaugat ca alpinistii care au escaladat recent Everestul au oferit informatii valoroase in legatura cu locurile in care se afla acestea.

Incepand de anul trecut, asociatia a incercat sa ia legatura cu familiile victimelor prin intermediul agentiilor straine de alpinism, insa unele ramasite sunt prea vechi pentru a putea fi identificate, a precizat Dechen.

Regiunea Autonoma Tibet a desfasurat in 2018 activitati de curatare pe scara larga in zona Muntelui Everest indepartand 8,4 tone de deseuri colectate de la altitudini de peste 5.200 de metri, aminteste Xinhua.

”Va fi prima oara pentru cand cand vom gestiona colectiv ramasitele alpinistilor”, a mai spus Nyima.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2