China va interzice total comercializarea fildesului si a produselor derivate pana la finalul lui 2017

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

elefanti-sri-lankaChina va interzice comertul si prelucrarea fildesului in tara pana la finalul lui 2017, a anuntat vineri guvernul sau, o decizie care ar putea avea o mare importanta in combaterea traficului, sustin aparatorii elefantilor africani, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Pentru a proteja mai bine elefantii si a combate mai bine traficul, China va pune capat putin cate putin vanzarii si prelucrarii in scopuri comerciale a fildesului si obiectelor din fildes” pana la sfarsitul lui 2017, a precizat intr-un comunicat Consiliul de stat, guvernul regimului comunist.

Un prim val de ateliere si unitati de comercializare ar urma sa-si inceteze activitatea pana la 31 martie, a precizat executivul chinez, precizand ca si celelalte vor trebui sa traga obloanele “in termenele stabilite”.

Fildesul este foarte cautat in China, unde se vinde cu pana la 1.050 de euro kilogramul si este considerat un simbol al statutului social ridicat, iar cererea ridicata din aceasta tara incurajeaza masacrarea a zeci de mii de pachiderme africane pe an.

Acest anunt al Beijingului este in linie cu decizia facuta publica in martie de a prelungi interdictia de import a fildesului si a produselor sale derivate achizitionate inainte de 1975.

Interdictia totala anuntata vineri va afecta “34 de intreprinderi de prelucrare a fildesului si 143 de centre de comercializare, zeci dintre acestea urmand sa se inchida pana la sfarsitul lui martie 2017”, scrie Xinhua.

Potrivit asociatiilor de protectie a naturii, peste 20.000 de elefanti au fost masacrati pentru fildes in ultimul an si cifre similare au fost avansate si pentru anii precedenti. Numai circa 415.000 de elefanti mai exista in prezent in lume, potrivit Fondului mondial pentru natura (World Wildlife Fund).

Beijingul este semnatara Conventiei privind comertul international cu specii salbatice amenintate cu extinctia (CITES), care interzice aproape orice forma de comert international cu colti de elefant. Pe de alta parte, China este principalul consumator mondial de fildes de contrabanda.

De altfel, vanzarile de produse din fildes au ramas legale in aceasta tara, chiar daca Beijingul a interzis importul in 2015. Ca si alte tari, China permite si revanzarea fildesului cumparat inainte de 1989, cand a fost adoptata interdictia prevazuta de CITES.

WWF si-a exprimat satisfactia pentru decizia Chinei, salutand “calendarul hotarat al acestei tari pentru salvarea elefantilor de la extinctie”.

Organizatia si-a exprimat insa speranta ca Hong Kong — teritoriu chinez care se bucura de o larga autonomie si are propriile reglementari in domeniu — sa puna capat comertului cu fildes pana in 2021.

“Odata ce se va inchide piata din China, Hong Kong poate deveni piata favorita a traficantilor pentru a scoate pe piata fildesul ilegal sub acoperirea comertului legal”, a declarat o responsabila a WWF, Cheryl Lo.

Intre 800 si 900 de cazuri de contrabanda sunt descoperite anual in China continentala, potrivit statisticilor vamilor. Peste jumatate dintre firmele care comercializeaza legal fildes sunt implicate si in tranzactii ilegale.

La fel ca si SUA, China va continua sa permita vanzarea la licitatie a antichitatilor din fildes identificate corespunzator si provenind din “surse legitime”, un proces plasat sub “stricta supraveghere”, a precizat vineri guvernul chinez.

Sculptura in fildes este o arta straveche in China si obiectele migalos finisate — care reprezinta de multe ori scene din traditia budista, dar si sigilii sau simple baghete — sunt foarte pretuite de colectionari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *