Chirurgie cardiaca: “Paradoxul obezitatii”, partial infirmat

Reclame home 1
Reclame home 1

Pacientii care au o cantitate foarte ridicata de grasime in organism prezinta un risc de patru ori mai mare de deces dupa o operatie de bypass coronarian, arata un studiu francez publicat luni, contrazicand astfel ideea potrivit careia obezitatea ofera un efect ”protector” in anumite interventii chirurgicale cardiace, relateaza AFP.

Anumite studii au incercat sa sugereze ca pacientii supraponderali sau chiar obezi care sunt afectati de un sindrom coronarian acut (etapa premergatoare infarctului) beneficiaza de un pronostic mai bun in comparatie cu ceilalti pacienti dupa o operatie pe cord, un fenomen contestat, cunoscut sub denumirea de ”paradoxul obezitatii”, aminteste Xavier Leroy, medic anestezist si specialist in terapie intensiva la Centre hospitalier regional universitaire (CHU) din Lille, titreaza Agerpres.

Insa aceste rezultate, care tin cont doar de Indicele de masa corporala (IMC), nu se verifica daca analizam nivelul de masa grasa si cel de masa slaba al pacientilor, subliniaza medicul si echipa sa in cadrul unui studiu prezentat la congresul Euroanaesthesia de la Viena.

IMC este calculat ca raportul dintre masa corporala si patratul inaltimii, o valoare mai mare de 25 indicand o persoana supraponderala, iar peste 30 o persoana obeza. Acest indice ofera insa o idee incompleta in ceea ce priveste statutul ponderal al unei persoane precum si efectele acestuia pentru sanatate. Este necesar sa fie completat de alti indicatori cum ar fi perimetrul abdominal. Este posibila, de asemenea, studierea compozitiei corpului uman, constituita din masa grasa (grasimea situata sub piele si in jurul organelor) si din masa slaba (muschi, oase, organe etc.). Acesti indicatori pot fi determinati folosind o formula matematica sau utilizand cantare speciale, care trimit curenti electrici de joasa intensitate prin corp.

In urma analizei dosarelor medicale a peste 3.000 de pacienti care au suferit o operatie de bypass coronarian, Xavier Leroy demonstreaza ca cei 25% dintre bolnavii cu cantitatea cea mai mare de masa grasa au prezentat un risc de deces de 4,1 ori mai mare in primele 30 de zile dupa interventia chirurgicala in comparatie cu cei 25% cu masa grasa in cantitatea cea mai mica. De asemenea, cei 25% dintre pacienti cu masa slaba in cantitatea cea mai mica au prezentat un risc de deces de 2,8 mai mare in comparatie cu celalalt sfert dintre pacienti, cu masa slaba in cantitatea cea mai mare.

Pe de alta parte, nu a putut fi stabilita nicio legatura intre IMC si mortalitate in primele 30 de zile dupa interventia chirurgicala, a adauga cercetatorul. Sindromul coronarian acut, declansat de obstructia uneia sau mai multor artere coronare (cele care iriga muschiul cardiac), se manifesta in general prin durere toracica intensa si persistenta, localizata in spatele sternului. Aportul insuficient de sange catre o regiune a inimii poate declansa un infarct miocardic.

Una dintre metodele frecvente de tratament este operatia de bypass coronarian, o interventie invaziva, realizata sub anestezie generala, care consta in ocolirea arterei blocate prin implantarea unei alte artere in aval fata de locul obstructiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole