Ciamba: Salut decizia Consiliului Federal din Elvetia de a acorda libera circulatie cetatenilor romani de la 1 iunie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, saluta decizia Consiliului Federal din Elvetia de a acorda libera circulatie cetatenilor romani de la 1 iunie, informeaza AGERPRES.

„Salut decizia Consiliului Federal din Elvetia de a acorda libera circulatie cetatenilor romani de la 1 iunie 2019. Inceteaza astfel clauza de salvgardare care limita acest drept pentru cetatenii romani si bulgari. Decizia este una fireasca, asigurand drepturi egale cetatenilor UE”, a postat Ciamba miercuri pe twitter.

In luna aprilie 2018, Consiliul federal elvetian a decis sa prelungeasca clauza de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari, prevazuta in Protocolul II al Acordului UE – Elvetia privind libera circulatie a persoanelor.

Aceasta masura, a comunicat MAE la acel moment, are o valabilitate de un an, pana la 31 mai 2019, fara a mai putea fi reinnoita, si vizeaza eliberarea de noi permise de sedere de tip „B” (durata de sedere intre 1 si 5 ani). Masura nu restrictioneaza eliberarea de permise de tip „L” (durata de sedere sub un an) si nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.

MAE informa ca, potrivit Acordului din 1999 dintre Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana privind libera circulatie a persoanelor (ALCP), extins la Romania si Bulgaria la 1 iunie 2009 prin Protocolul II la acesta, accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii elvetiene s-a facut in limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani (2 ani + 3 ani + 2 ani, din 2009 pana la 31 mai 2016).

Perioada de mentinere a restrictiilor pe piata muncii s-a incheiat la 31 mai 2016, data de la care Elvetia a liberalizat circulatia lucratorilor romani si bulgari. Conform Protocolului, pentru ultima data, la data de 1 iunie 2018, guvernul elvetian a putut activa o clauza de salvgardare (lit. d) din Protocol raportata la art. 10.4 din ALCP.

Elvetia a aplicat masura in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru toate statele membre UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2