Cifre soc: 20 milioane lei de la bugetul local pentru Urbis, in 2019. Un sac fara fund pentru Municipiul Baia Mare

Nu o data Societatea URBIS a devenit subiect de disputa in cadrul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Baia Mare. Alesii aveau intrebari si observatii justificate atunci cand trebuia fie sa-si dea votul pentru aprobarea banilor solicitati de URBIS, fie atunci cand societatea venea cu solutii de a vinde un teren sau o cladire pentru a iesi din impas, provizoriu.

In repetate randuri li s-a cerut reprezentantilor URBIS sa vina cu un plan de “reanimare” a societatii, care sa cuprinda si un capitol de dezvoltare, dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum. In schimb, altii au venit cu propuneri viabile. Insa atunci cand s-a incercat aplicarea acestora, rezultatul a fost zero, deoarece cei desemnati sa le puna in practica nu si-au dat interesul.

Intrebat de ce nu merge societatea URBIS si de ce nu exista un plan de dezvoltare, directorul Ion Pop a relatat: “Ce planuri de viitor sa avem? Ne dau banii cu taraita”.

Astazi o sa va prezentam o parte din sumele ce ajung la bugetul URBIS, iar banii provin din impozitele si taxele achitate de baimareni.

Primaria Baia Mare a intrat in anul 2019 cu o restanta fata de URBIS de 4.705.000 lei. Pentru inceput, societatea de transport in comun a solicitat 10 milioane de lei si s-au aprobat 9.000.000 de lei. Ulterior, la rectificarea bugetara din luna iulie, s-au acordat inca 200.000 de lei, dupa care s-au mai cerut alti 4.350.000 de lei, in luna iulie, din care s-au aprobat 1.000.000 de lei, iar in luna septembrie s-au solicitat 3.000.050 de lei si au fost aprobati 1.000.000 de lei. Pana la sfarsitul anului, conducerea URBIS spera sa mai primeasca inca 2.000.000 de lei.

De precizat ar fi faptul ca de la bugetul local pleaca spre URBIS alte 6.000.000 de lei pentru facilitatile acordate elevilor, studentilor, persoanelor cu handicap, dar si plata de 50% pentru abonamentele tuturor categoriilor de pensionari. Totalul e fabulos: aproximativ 20 milioane lei (4 milioane euro).

La cati bani intra in bugetul URBIS, nu e de mirare ca executivul Primariei Baia Mare considera aceasta societate un sac fara fund, mai cu seama ca nimeni din conducere nu reuseste sa aiba o strategie de viitor in cee ace priveste dezvoltarea economica a acestei societati care, zic sefii, e aproape falimentara.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1