CIFRELE ZILEI – Colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, la pămant în multe comune din județ

Potrivit legii, autoritățile administrației publice locale, printre altele, trebuie să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, respectiv pană în 2025 să atingă un nivel minim de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale de 55% în masă. Vorbim despre deșeuri de hartie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere, sau din alte surse.

Recent Garda de Mediu Maramureș a făcut o prezentare a situației din județul nostru referitoare la acest grad de colectare separată și lucrurile nu sunt deloc roz. Avem 42 de UAT-uri unde este asigurată colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hartie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale de pe domeniul public, respectiv în 34 de UAT-uri nu avem acest serviciu asigurat. Numărul este și mai mare atunci cand vorbim de a asigura această colectare separată de la generatori (inclusiv populație). În 72 de localități avem asigurat grafic de colectare pe categorii, iar în 4 nu avem acest grafic. În 37 de localități avem spații dotate pentru colectarea separată cu containere pe fiecare tip de deșeu, în timp ce în 39 de localități nu avem asigurate aceste containere.

Datele aferente anului 2020 legate de atingerea acelui procent de 50% minimum reciclare deșeuri și reutilizare ne arată ca județul stă foarte prost. Baia Mare a atins un procent de reciclare/reutilizare de 32,64%, Sighetu Marmației – 24%, Baia Sprie – 13,53%, Cavnicul are 0,53%, Taăuții Măgherăuș a ajuns la 8,85%, Seiniul a trecut de 56%, Șomcuta Mare – 10,37%, Ulmeni – 18,80%, respectiv Vișeu de Sus, cu un sec 3,74%. Procente slabe au și Borșa, Dragomirești sau Săliștea de Sus. La comune, marea majoritate a lor au procente de sub 10%, însă sunt și comune care au trecut de acea țintă de 50%. Este cazul comunei Cernești, care are 55,50%. Comunele Săpanța și Moisei au sub 1%. Mai mult, avem o comună unde acest procent este de…0%. Este vorba despre comuna Cupșeni.

Oficialii Gărzii de Mediu spun că din datele prezentate se constată că pentru anul 2020 procentul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale a fost la nivelul județului de 5%, departe de acea țintă stabilită pentru 2020 de 50%. 70 de primării au fost sancționate contravențional, valoarea amenzilor aplicate fiind de 1.020.000 lei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu