Cimitirul Vesel, promovat intr-un documentar la TV5 Monde (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cimitirul Vesel din localitatea Sapanta, faimos pentru crucile viu colorate pe care sunt scrise epitafuri insolite, este prezentat intr-un documentar care a fost difuzat duminica de televiziunea francofona TV5 Monde, scrie Mediafax.

Sub titlul „Roumanie, les récits d’un cimetière” („Romania, povestile unui cimitir”, n.r.), documentarul prezinta viata unor locuitori ai comunei Sapanta, care par sa aiba o relatie speciala cu moartea.

Filmul incepe prin prezentarea Maramuresului, o regiune din nordul Romaniei, la granita cu Ucraina. „Aceasta regiune este tara bisericilor si a operelor de arta sculptate in lemn”, se spune in introducerea acestui documentar.

Aceasta productie continua cu prezentarea unor localnici, intre care o femeie de 85 de ani, care asteapta cu seninatate momentul marii treceri, precizand ca nu stie cat mai are de trait, insa este deja „pregatita”.

„La Sapanta, un sat ortodox din Romania, locuitorii au o relatie putin speciala cu moartea. Familiile economisesc bani de-a lungul anilor pentru a putea sa comande o cruce de lemn artistului Dumitru Pop.

Sculptura trebuie sa fie bogat ornata si sa ilustreze viata celui disparut”, se spune in acest documentar, care poate fi vizionat si pe site-ul tv5mondeplus.com.

Realizat de Vincent Froehly, acest documentar ii invita totodata pe cei care il vizioneaza sa viziteze acest „cimitir vesel” si sa admire aceasta „opera de arta”.

Acest film este o coproductie Germania – Franta, din 2013.

Vezi documentarul aici

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2