Cinci lucruri care au schimbat lumea – 4 decembrie 2020

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

1️⃣ Marea Britanie, prima ţară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech
Marea Britanie 🇬🇧 a devenit prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă, informează BBC.
Organismul britanic de reglementare a medicamentelor a decis că vaccinul, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur. Imunizarea va începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare. Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe).

2️⃣ Secretarul general al NATO: Rusia încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova
Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles.
“Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg.

3️⃣ Comisia Europeană a prezentat strategia privind rămânerea în siguranță în cursul iernii
Comisia Europeană 🇪🇺 a adoptat miercuri o strategie pentru gestionarea pandemiei de coronavirus în următoarele luni de iarnă. Aceasta este o perioadă care poate reprezenta un risc de transmitere ridicată a virusului SARS-CoV-2, pe fondul posibilelor reuniuni în interior.
Comisia Europeană recomandă slujbe religioase cu număr mic de participanți, vacanțe școlare prelungite după sărbători, reguli relaxate pentru călătoriile cu avionul. ”Nu vrem să anulăm Crăciunul, vrem să îl facem mai sigur pentru toată lumea”, a declarat miercuri comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

4️⃣ Eurodeputat din partidul lui Orban a sfidat carantina pentru a participa la o orgie
Eurodeputatul József Szájer de la Fidesz, partidul premierului maghiar Viktor Orban, a demisionat din Parlamentul European şi din Partidul Popular European, după ce a devenit publică participarea sa la o orgie sexuală gay întreruptă de poliție în Bruxelles. Bruxelles-ul se află în prezent în carantină. Regulile impun ca fiecare persoană sau familie să aibă contact cu una, maximum două alte persoane pe săptămână.
Deşi în alte condiţii ar fi putut beneficia de imunitate diplomatică, povestea d-lui Szájer a devenit publică pentru că s-a sustras anchetei poliţiei.
El a fost descoperit de polițiști în timp de încerca să fugă, coborând pe un burlan de scurgere din apartamentul unde avea loc petrecerea. Nu avea documente asupra sa, iar în rucsac i s-a găsit o pastilă de ecstasy, despre care a afirmat că nu-i aparţine.
După ce povestea a făcut turul presei internaţionale, József Szájer a spus că nu a consumat droguri și şi-a exprimă regretul că nu a respectat măsurile de protecție împotriva pandemiei. Szájer, fost vicepreşedinte PPE, este considerat autorul unei modificări din Constituția maghiară care spune că o căsătorie poate fi oficiată doar între un bărbat și o femeie.

5️⃣ ONU recunoaște oficial proprietățile medicinale ale canabisului
ONU a aprobat miercuri una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii ale politicii sale privind drogurile, recunoscând proprietăţile medicinale ale canabisului şi eliminând această plantă de pe lista stupefiantelor cele mai periculoase, deşi consumul său în scop recreativ rămâne interzis.

#️⃣BONUS: Comisia Europeană solicită ca Parchetul European condus de Kövesi să fie operațional la 1 martie 2021
Comisia Europeană 🇪🇺 a făcut apel miercuri la statele membre să-şi numească rapid procurorii delegaţi pentru a permite Parchetului european (EPPO), noua armă a UE împotriva fraudei, să-şi înceapă activitatea la 1 martie, relatează AFP.

Parchetul European va avea puterea de a cerceta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe autorii unor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Parchetul a fost instalat la sfârşitul lui septembrie, în Luxemburg, după ce procuroarea şefă europeană, Laura Codruţa Kövesi, şi cei 22 de procurori reprezentând statele care participă la această cooperare consolidată au depus jurământul.

În prezent numai două ţări şi-au numit procurorii delegaţi – Germania şi Slovacia – iar desemnarea lor este în curs în Ţările de Jos, Estonia şi Luxemburg, informează surse europene citate de AFP.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *