Cinci lucruri care schimbă lumea – 10 octombrie 2020

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
1️⃣ Parlamentul European a votat reducerea de emisii poluante cu 60% până în 2030
🙋‍♂️ Parlamentul European a votat în favoarea reducerii cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, raportat la nivelul anului 1990. Decizia este o victorie a unei coaliții a deputaților verzi, socialiști și democrați și Renew Europe.
🌳 Este un obiectiv mai ambițios decât cel actual, care prevede o reducere cu 40 la sută a emisiilor și este cea mai sensibilă parte a Legii Climatului. Acesta devine obligatoriu din punct de vedere juridic după confirmarea lui în urma negocierilor Comisie – Consiliu – Parlament. De asemenea, este un obiectiv mai ambițios decât ținta de 55% propusă de Comisia Europeană luna trecută.
🚙 Pentru industria auto, noua țintă de reducere a emisiilor înseamnă trecerea la motoare electrice pe scară largă. Motoarele diesel, dar și cele pe benzină, vor trebui înlocuite cu variante electrice în aproape toate liniile de producție.
2️⃣ Pandemia accelerează puternic pe continent și readuce restricții mai ferme
🇫🇷 În doar 24 de orem Franța a raportat 19 mii de infectări. Recordul vine la două zile după ce autoritățile au impus la Paris şi în regiune stare maximă de alertă sanitară. Cafenelele, barurile și sălile de sport și-au închis porțile.
🇧🇪 Bruxelles: Cafenelele, barurile și sălile de evenimente se închid pentru o lună.
🇨🇿 Cehia a raportat un număr record de 4.457 de cazuri noi de infectare cu coronavirus într-o singură zi, având cel mai rapid ritm de creştere din Europa. Ministrul sănătăţii, Roman Prymula, a declarat că urmează o înăsprire a măsurilor actuale, ce vor viza mai ales activităţile de timp liber.
🇮🇹 Italia anunță noi măsuri: Armată pe străzi, masca obligatorie și în aer liber, localurile se închid la ora 22.00, prezența pe stadioane de maxim 1000 de persoane.
🇷🇴 București: Barurile, cluburile, discotecile, cazinourile, sălile de jocuri de noroc se închid. Masca obligatorie în jurul școlilor doar pe o rază de 50 de metri.
3️⃣ Svetlana Tihanovskaia, pe lista persoanelor căutate din Rusia
🇷🇺 Rusia a emis un mandat de arestare pe numele liderului opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. Baza de date a Ministerului de Interne rus arată că Tihanovskaia se află pe lista persoanelor căutate.
Tihanovskaia a fugit în Lituania, la scurt timp după ce au izbucnit proteste în Belarus împotriva rezultatelor alegerilor din 9 august, care au prelungit guvernarea autocratului Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.
4️⃣ NASA testează noile costume spaţiale pentru astronauții care vor păși pe Lună în 2024
👨‍🚀Un nou costum spaţial, conceput de NASA şi denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), a fost creat pentru a-i proteja pe astronauţi în condiţiile improprii vieţii de pe suprafaţa Lunii şi este testat în prezent într-un mediu care reproduce gravitaţia selenară, pe fundul bazinului special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston. Sunt primele costume dezvoltate după mai bine de 40 de ani de la încheierea misiunii Apollo.
5️⃣ Acuzații de tortură cu muzică pentru copii la un penitenciar din SUA
🦈 Trei foști angajați ai unei închisori din Oklahoma se confruntă cu acuzații penale după ce au forțat deținuții să asculte în repetate rânduri cântecul „Baby Shark”, îndrăgit de copii, dar disprețuit de părinții din întreaga lume, scrie The New York Post.
Christian Miles și Gregory Butler, ambii în vârstă de 21 de ani, precum și fostul lor supraveghetor, Christopher Hendershott, în vârstă de 50 de ani, au fost acuzați de procurori pentru cruzime față de deținuți. Cei doi foști ofițeri sunt acuzați că ar fi încătușat cinci deținuți, pe care i-au obligat să stea în picioare timp de două ore, cu fața la perete, în timp ce în difuzoare se auzea melodia “Baby Shark”.
Cântecul „Baby Shark” i-a cucerit pe copiii din întreaga lume. Piesa s-a auzit chiar și în difuzoarele de pe stadionul echipei de baseball Washington Nationals, pe tot parcursul sezonului 2019.
Deși este compusă pentru copii, melodia este folosită în scopuri ofensatoare. Anul trecut, în orașul West Palm Beach, Florida, a fost difuzat cântecelul pentru a descuraja persoanele fără adăpost să doarmă lângă un centru de evenimente.
❗ BONUS: Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie din istoria meteorologiei
☀️ Septembrie 2020 a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată în lume de la debutul măsurătorilor meteorologice, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistraţi vreodată în epoca modernă, informează Agence France-Presse.
🌡 În condiţiile în care planeta noastră s-a încălzit deja cu peste 1 grad Celsius, temperatura sa medie creşte în continuare, cu 0,2 grade Celsius per deceniu de la sfârşitul anilor 1970, au dezvăluit administratorii programului Copernicus în bilanţul lor climatic lunar. Iar anul 2020 nu pare să inverseze această tendinţă, având deja lunile ianuarie, mai şi iunie cele mai calde măsurate vreodată în epoca modernă.
📸 IMAGINEA CARE SCHIMBĂ LUMEA
Plaja La Patacona din Spania, unde localnicii au plantat 53.000 de stegulețe în memoria victimelor pandemiei din Regatul Iberic.
Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2