Cinci lucruri care schimbă lumea – 12 martie 2021

1️⃣ Vaccinul Johnson & Johnson, aprobat pentru utilizare în UE
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis, joi, o recomandare de autorizare în Uniunea Europeană a vaccinului anti-Covid realizat de compania americană Johnson & Johnson. La câteva ore după anunț, Comisia Europeană a avizat, de asemenea, intrarea pe piață a produsului.
Vaccinul se administrează într-o singură doză. Este cel de-al patru autorizat în UE, după cele produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Rezultatele studiului clinic arată că vaccinul este eficient pentru persoanele peste 18 ani în proporție de 67%.

2️⃣ Peste 5 miliarde de euro pentru sănătatea europeană
Marți, 9 martie, în plenul Parlamentului European a fost acordat votul final pentru programul EU4Health. Acesta vine cu un buget de 11 ori mai mare decât cel din exercițiul financiar anterior: pentru 2021-2027, 5,1 miliarde de euro. Acești bani vor merge în prevenție, în promovarea unui stil de viață sănătos, în cumpărarea de medicamente și echipamente necesare în pandemie, care să completeze stocurile naționale.

3️⃣ Transparentizarea de la Ministerul Sănătății a scos la iveală o vaccinare paralelă
Rude ale militarilor băgate în față și sute de oameni din a treia etapă vaccinați înaintea medicilor. Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare, conform Recorder.ro. Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.

4️⃣ Parlamentul European va solicita punerea în aplicare de îndată a mecanismului care condiționează alocarea banilor europeni de respectarea statului de drept.
Mecanismul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021 și va permite pentru prima oară în istorie ca UE să suspende plata banilor europeni țărilor membre care nu respectă principiul statului de drept.
Parlamentul European va folosi „toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în cazul în care Comisia Europeană nu își îndeplinește obligațiile în ceea ce privește aplicarea noului mecanism de protecție bugetară, anunță Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), în urma dezbaterii de joi, din plenul PE, cu comisarul pentru Buget și administrație, Johannes Hahn.
Polonia şi Ungaria, țările vizate de mecanism, a sesizat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru un control de legalitate al regulamentului european care prevede acest mecanism.

5️⃣ Japonia a comemorat 10 ani de la tripla catastrofă din 11 martie 2011: seism, tsunami şi accident nuclear
Tripla catastrofă – seism, tsunami şi accident nuclear -, care a traumatizat întreaga naţiune, a provocat moartea a aproximativ 18.500 de persoane, majoritatea victime ale tsunamiului. Accidentul nuclear care a urmat la centrala Fukushima Daiichi a lăsat oraşe întregi nelocuibile timp de decenii şi a dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori.

ℹ️ BONUS1:
Instituțiile Uniunii Europene au semnat în această săptămână o declarație comună privind organizarea Conferinței privind viitorul Europei. După întârzieri din cauza pandemiei. Dup[ 8 luni de negocieri intense, avem un consens și o certitudine: Conferin’a privind viitorul Europei va avea loc și se va derula în acest an.
Aceasta conferință reprezintă multitudinea de dezbateri și evenimente care vor trebui organizate împreună cu cetățenii la nivel european, național, transnațional și chiar regional. Scopul Conferinței este o dezbatere cu cetățenii despre viitorul Uniunii Europene, fără vreo limita explicita a subiectelor.
🇪🇺 În timp ce bazele Uniunii erau puse prin tratatul CECO în 1951, apoi prin tratatul de la Roma din 1957 și Actul Unic din 1986, România se afla de partea cealaltă a cortinei de fier, în intunericul dictaturii comuniste. Rezultatele le simțim din plin și astăzi. În timp ce o parte a Europei scăpa de frontiere, bariere și obstacole la libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor, peste România se ridica Cortina de fier.
După Revoluție, România a stat 17 ani departe de UE, mai cu seamă din cauza reformelor care trebuiau înfăptuite pentru a respecta criteriile aderării. Prin Conferința privind viitorul Europei, românii, pot să pună o caramidă la construcția europeană și la pacea de pe continent, având un rol activ. Foarte important de menționat este rolul tinerilor și vocea lor pentru ca este vorba despre viitorul lor
ℹ️ BONUS2:
Parlamentul European a votat, joi după-amiază, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”, după o dezbatere amplă care a avut loc miercuri după-amiază. Grupul Renew a susținut Rezoluția.
În proiectul de rezoluție, se fac referiri la cele peste 100 de regiuni, județe și municipalități din Polonia care au adoptat, începând cu 2019, rezoluții prin care declarau că nu aderă la așa-numita „ideologie LGBTI” sau au adoptat „carte regionale ale drepturilor familiale”. De asemenea, este inclusă și situația din orașul Nagykáta din Ungaria, care a adoptat o rezoluție prin care interzice „difuzarea și promovarea propagandei LGBTQ”. Rezoluția menționează că aceste decizii „discriminează direct și indirect persoanele LGBTIQ”.
🙋‍♀️ 8 MARTIE:
Semnale favorabile privind introducerea amendamentului ERA (drepturi egale) în SUA
Luni a fost Ziua Internațională a Femeii, o ocazie cu care președintele american Joe Biden a anunțat crearea Consiliului pentru politica de gen de la Casa Albă. Acesta va coordona eforturile federale de combatere a discriminării pe criterii de gen, a prejudecăților sistemice și a barierelor structurale, printre alte probleme.
Opinia publică din state consideră că dacă Biden dorește cu adevărat să atingă obiectivul în SUA, atunci el și consilierii săi în domeniul politicii de gen trebuie să facă din adăugarea Amendamentului pentru drepturi egale la Constituția SUA o prioritate în 2021. Amendamentul privind drepturile egale (ERA) este un amendament propus la Constituția SUA, care ar garanta egalitatea în temeiul legii pentru femei. A fost introdus în 1923. În anii 1970, ERA a fost adoptată de Congres și trimisă statelor pentru ratificare, dar unele nu au făcut-o până în prezent.
Au trecut aproape 100 de ani de când a fost elaborat amendamentul care interzicea în mod explicit discriminarea sexuală și 49 de ani de când o majoritate de două treimi din ambele camere ale Congresului a votat trimiterea către state pentru ratificare. 35 de state au făcut acest lucru în termenul de șapte ani pe care Congresul l-a impus. Lucrurile au rămas în aer timp de patru decenii, până când legislativul din Nevada a votat în mod neașteptat ratificarea în 2017. Illinois a urmat exemplul în 2018.
Există un proiect de lege care ar relua întregul proces de ratificare, dar este riscant pentru că ar întoarce în timp inițiativa iar deznodământul este impredictibil. Mai promițătoare este legislația bipartiziană din Congres pentru ridicarea retroactivă a termenului expirat, care se așteaptă să primească un vot săptămâna viitoare. Un proiect de lege similar a fost adoptat de Camera anul trecut, dar a fost blocat în Senatul controlat de republicani. Perspectivele sunt mai strălucitoare cu Biden în Casa Albă, deși proiectul de lege se va confrunta încă cu provocări legale dacă va fi adoptat.

🌱 IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Membrii Guvernului au folosit mijloace alternative de transport în Vinerea Verde. Ministerul Mediului a lansat astăzi campania “Vinerea Verde”, în încercarea de a încuraja transportul alternativ spre şi dinspre serviciu, pentru a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.
Tu ce mijloc de transport preferi?

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu