Cinci lucruri care schimbă lumea – 15 ianuarie 2021

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

1. Al treilea vaccin anti-covid19 în Europa este pe drumUniversitatea Oxford și compania AstraZeneca au depus în această săptămână la EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) solicitarea pentru a obține autorizația de punere pe piață a vaccinului anti-coronavirus.
Acest vaccin se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (Pfizer și Moderna), și anume vector viral nereplicativ. Primul contract pe care Comisia Europeană l-a semnat încă din august a fost pentru acest vaccin, adică 300 de milioane de doze și posibilitatea de a mai achiziționa încă 100 de milioane. Cercetătorii de la Oxford au furnizat datele studiilor și testelor în timp real.

2. Fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, condamnată definitiv la 20 de ani de închisoare pentru corupție
Curtea Supremă din Coreea de Sud a confirmat definitiv joi condamnarea fostei preşedinte Park Geun-hye la 20 de ani de închisoare în răsunătorul scandal de corupţie care a dus la destituirea sa în 2017.
Park Geun-hye a fost găsită vinovată că a primit sau cerut zeci de milioane de dolari de la companii sud-coreene, între care Samsung Electronics, că a împărtăşit documente clasate ca secrete, că a făcut o „listă neagră” cu artişti critici faţă de politica sa. Ea este prima femeie președinte în această țară, are 68 de ani și pe lângă cei 20 de ani de detenție mai trebuie să plătească și despăgubiri de 16 milioane de euro.

3. Donald Trump intră în mod rușinos în istorie
Camera Reprezentanţilor a votat miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, pentru incitare la violențele de săptămâna trecută de la Washington. Acesta a intrat în istorie drept primul preşedinte al Statelor Unite supus de două ori unei proceduri de destituire. Demiterea sa depinde acum de Senat.
Trump a lansat miercuri seară un apel la unitate, afirmând că violenţa „nu îşi are locul” în America. Între timp, la Washington, autoritățile sunt în alertă pe măsură ce se apropie învestirea președintelui Joe Biden. Garda Națională e mobilizată la Capitoliu, iar Airbnb a anulat toate rezervările făcute de clienți în săptămâna 18 – 22 ianuarie în capitală.

4. Viermele de făină în drum spre devenirea de produs alimentar
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât în stare naturală cât și ca aditiv pudră.
Opinia exprimată miercuri de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căreia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente. Chiar şi aşa, decizia EFSA va impulsiona afacerile care au drept obiect creşterea de insecte, care potrivit firmei de cercetare Arcluster vor creşte de zece ori până la peste 4,1 miliarde dolari la nivel global în 2025.

5. Dacia lansează un nou model SUV
Renault a lansat săptămâna aceasta un nou concept sub marca Dacia. Este vorba despre Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime, cu aproape 30 cm mai mare decât Duster, potrivit comunicatului companiei. Conceptul e mai mare decât Duster și va avea și un logo redesenat al mărcii Dacia.

📖 IMAGINEA CARE SCHIMBĂ LUMEA: 15 ianuarie este Ziua Națională a Culturii ce coincide cu ziua nașterii poetului Național Mihai Eminescu

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *