Cinci lucruri care schimbă lumea 23 octombrie 2020

home camp2
home camp2
home camp2

🕊 Papa susține parteneriatul civil între persoane de același sex
🇬🇧 UE și UK reiau negocierile post-Brexit
🤖 Robotul românesc care distruge coronavirusul
⚖️ Koveși pe coperta Luxembourg Times
🚗 Cea mai rapidă mașină din lume: 509 km / h

1. Papa Francisc susține, în premieră, legalizarea parteneriatului civil între persoanele de același sex.
Într-o declarație revoluționară pentru Biserica Catolică, Papa Francisc a anunțat că susține parteneriatul civil între persoanele de același sex, în opoziție cu poziția oficială a Vaticanului în această privință, dar și cu cea a predecesorilor săi.
“Homosexualii au dreptul să fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie alungat sau să fie făcut să sufere din această cauză”, a declarat Papa Francisc în cadrul unui documentar recent.

2. Uniunea Europeană și Regatul Unit reiau negocierile privind încheierea unui acord comercial post-Brexit
🇪🇺 Negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit au fost deblocate după o convorbire telefonică, a treia din această săptămână, între negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier, și omologul britanic, David Forst, informează Politico Europe.
Negocierile au fost suspendate săptămâna trecută după reuniunea șefilor de stat sau de guvern, care a avut loc la Bruxelles, în urma căreia UE-27 a cerut Londrei să depună eforturile necesare ”pentru ca un acord să fie posibil” în puținul timp rămas până la încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

3. Victor, robotul capabil să distrugă coronavirusul cu ajutorul radiațiilor, realizat de o companie românească.
🇷🇴 Un robot autonom numit Victor, care ucide micro-organismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind radiații UV-C, luptă împotriva pandemiei coronavirusului la Spitalul Universitar din București. Mai mulți roboți ca Victor vor lua drumul instituțiilor medicale, întrucât producătorul, Modulab, mărește producția. Potrivit unui articol apărut pe site-ul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, robotul e produs integral în România de către startup-ul Modulab și poate fi folosit noaptea la sterilizarea spațiilor închise.

4. Laura Codruța Kövesi, pe coperta publicației Luxembourg Times despre așteptările legate de noul Parchet European cu titlul “Distrugătorii de fraude”
📰 Publicația Luxembourg Times a dedicat, în luna octombrie, prima pagină a revistei luxemburgheze Parchetului European și procurorului-șef Laura Codruța Kövesi cu titlul “Fraud busters” (n.r. – Distrugătorii de fraude), o instituție nou înființată în baza cooperării consolidate între 22 de state membre ale Uniunii Europene și care va investiga fraudele cu bani europeni.
🎓 “O luptă lungă împotriva corupției. Procurorul veteran începe să vâneze furtul de fonduri publice dintr-un sediu din Luxemburg. Ca o pionieră în lupta împotriva criminalității în România natală, Laura Kövesi a avut de înfruntat amenințări private, dar și insulte televizate în mod regulat. Acum duce o viață mai liniștită în Luxemburg, dar miza este și mai mare. Misiunea ei este de a combate frauda pe care Uniunea Europeană o estimează la 500 de milioane de euro, în 2017. Kövesi va pune bazele acestui instituții și își setează bugetul pentru această luptă”, scriu jurnaliștii luxemburghezi.

5. Cea mai rapidă mașină din lume. Noul record de viteză pe șosea: 509 km/h
🇺🇸 Creație a unei companii americane, SSC North America, modelul hyper-car Tuatara a atins o viteză medie de aproape 509 kilometri pe oră. S-a întâmplat pe o șosea din Nevada, unde a gonit în direcții opuse ale drumului în decurs de o oră. Într-una dintre încercări a atins chiar și 533 de kilometri pe oră, iar oficialii prezenți au făcut o medie a tentativelor.
Precedentul record de viteză aparținea modelului suedez Koenigsegg Agera și era de 447 km/h.
⚡️ Cu o caroserie din fibră de carbon, Tuatara are un motor twin-turbo V8 de 5,9 litri care produce peste 1.770 de cai putere. Doar o sută de exemplare vor fi fabricate, la un preţ pe măsură: aproape două milioane de dolari!

❗️BONUS: Al doilea val de coronavirus închide țări din Europa.
De la 1 octombrie și până astăzi, 1,8 milioane de cazuri și peste 13.000 de decese au fost înregistrate în Uniunea Europeană și în Regatul Unit. Al doilea val al pandemiei a lovit mai dur ca primul continentul european, iar vârful încă nu a fost atins. Rând pe rând, țările Europei se închid total sau reimpun restricții asemănătoare celor din primăvară.

🇨🇿 Cehia a intrat din 22 octombrie într-un nou lockdown total, asemănător celui impus în primăvară. Până în 3 noiembrie, se închid toate magazinele – cu excepția celor de alimente și a farmaciilor – și se limitează mișcarea cetățenilor la deplasările esențiale (la serviciu sau la doctor).
🇮🇪 Irlanda a fost prima ţară din UE care a instituit noi restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, pentru următoarele șase săptămâni. Toate activităţile comerciale neesenţiale se închid iar barurile şi restaurantele servesc doar alimente la pachet. Cetățenilor le-a fost cerut să rămână acasă. Nunțile și funeraliile sunt limitate la 25, respectiv 10 persoane. Școlile și creșele rămân deschise, însă.
🇫🇷 Franța a impus pe 17 octombrie starea de urgență pe timpul nopții în Paris și alte opt orașe, ceea ce înseamnă limitarea mișcării pentru 22 de milioane de oameni. Măsura a fost luată pentru patru săptămâni.
🇪🇸 Spania a impus lockdown parțial în mai multe regiuni ale țării. În regiunea nordică Navarre, începând cu 22 octombrie, pentru două săptămâni, barurile și restaurantele s-au închis, iar deplasarea cetățenilor în afara regiunii este restricționată.
🇳🇱 Olanda – un lockdown parțial de patru săptămâni, care a început în 14 octombrie, cu toate barurile, restaurantele și cafenelele închise, interzicerea vânzării băuturilor alcoolice după ora 20:00, magazinele închise după 20:00, în afara supermarketurilor, și vizite cu maximum trei persoane doar o dată pe zi sau întâlniri de maximum patru persoane afară.
🇩🇪 Germania a introdus și ea un lockdown parțial, în anumite regiuni, în timp ce cancelarul Angela Merkel a îndemnat cetățenii să stea acasă.
Italia a decretat în regiunea Lombarida, începând de joi, 22 octombrie, restricții de circulație în timpul nopţii şi cere limitarea călătoriilor în întreaga regiune.

📷 IMAGINEA CARE SCHIMBĂ LUMEA: Sute de medici şi angajaţi din sistemul sanitar protestează în Spania faţă de lipsa de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. La Barcelona, medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.
Și vorbim totuși de Spania… vă puteți închipui ce ne așteaptă în Estul Europei. Purtați masca peste tot!

Sursa foto: Euro News

Birou europarlamentar RENEW Europe Nicu Ștefănuță

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *