Cinci partide au intrat in Parlamentul de la Chisinau

home camp2
home camp2
home camp2

alegeri votCinci formatiuni politice au acces in Parlamentul Republicii Moldova in urma alegerilor de duminica, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorala Centrala (CEC), transmite Agerpres.

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) si Partidul Liberal (PL) au depasit pragul electoral de 6%, urmand sa aiba reprezentare in noul legislativ de la Chisinau.

In urma centralizarii a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anuntat ca pe prima pozitie in optiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe pozitia a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

Celelalte doua partide care vor avea acces in Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obtinut 15,78% din voturi, si Partidul Liberal, in fruntea caruia se afla Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputati, potrivit CEC, arata dupa cum urmeaza: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 si PL — 12. In aceste conditii, partidele proeuropene au obtinut o majoritate in Parlament, beneficiind de 55 de mandate.

Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizeaza cu 50% + 1 din voturi, insa nu si desemnarea unui nou presedinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor. Prezenta la vot la alegerile parlamentare de duminica a fost de 55,86%.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *