Cine poate opri distrugerea sportului baimarean?

PNL

inotulNu cu foarte mult timp in urma, Baia Mare era o adevarata capitala a sportului romanesc, in municipiul nostru obtinandu-se performante nationale si internationale, atat la sporturile de echipa, cat si la cele
individuale. In discipline precum handbal, volei, rugby, gimnastica, fotbal, baschet, canotaj, box sau popice, constituiam punct de referinta pentru miscarea sportiva romaneasca, participand an de an la competitiile
internationale pe cluburi, dar si cu reprezentanti in loturile nationale.

Atunci, un oras intreg muncea si pentru sport, fapt ce constituia un motiv de reala mandrie pentru baimareni si maramureseni. Vremurile s-au schimbat, miscarea sportiva a decazut datorita unui management gresit si lipsei acute de bani. A urmat puseul de orgoliu care ne-a costat cateva milioane bune de euro, pentru ca dupa doar doi ani, sportul baimarean sa sucombe din nou in mediocritate. O strategie gresita, cu costuri imense si nejustificate, promovata de un primar populist si validata de administratia locala obedienta a demonstrat ca poti avea cateva rezultate de moment folosindu-te de mercenariatul in sport, dar nu poti construi nimic durabil si nici de durata.

In fapt, decidentii au urmarit doar beneficii personale de imagine, batandu-si joc de acest oras cu oameni sufletisti, acoperindu-ne in final de rusinea esecului si faima de oras cu administratie corupta. Si parca, pentru a persevera in greseala si incompetenta, asistam la continuarea distrugerii sportului printr-o atitudine iresponsabila si umilitoare fata de putinele valori sportive certe pe care le mai avem.

Robert Glinta, campion mondial de juniori în proba de 100 m spate, a ales sa plece din Pitesti profitand de faptul ca  un inotator care trece la seniori se poate transfe­ra la orice club, fara a fi nevoit sa ceara acceptul echipei unde
era legitimat ca junior. Glinta a ales Universitatea Cluj, dar se pregateste pentru competitii in Baia Mare cu antrenorul Adrian Gherghel, el reprezentand Romania la Jocurile Olimpice de la Rio. Tanarul inotator nu este
genul de sportiv care se prabuseste la esecuri, fiecare tinta propusa si neatinsa motivandu-l sa munceasca mai mult.

Robert Glinta a continuat sa se pregateasca asiduu, continuandu-si periplul spre inalta performanta cu
multa responsabilitate si daruire. Rezultatele au confirmat ca Robet Glinta este un sportiv de exceptie, dar si un caracter remarcabil, marturie stand recentele rezultate obtinute la Cupa Mondiala 2016, desfasurate in capitala Japoniei, la Tokio. Fara nici un sprijin din partea autoritatilor locale, chiar daca nu a urcat pe podium, obtinand doar locurile 5 si 6, Robert Glinta a batut recordurile nationale de seniori la probele de 50, 100 si 200 de metri, dovedind ca are valoare si perspective sportive certe.

Cu toate acestea, asemenea lui Glinta si alti inotatori de valoare din Baia Mare sunt obligati sa ia drumul pribegiei, concurand pentru alte cluburi de inot din tara, datorita incapacitatii decidentilor locali care prefera sa investeasca in orice altceva, dar nu in sport sau domenii in care avem valoare. Cu o economie aflata in stagnare, fara viziune si perspective de dezvoltare, dupa ce am pierdut si oportunitatea de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021, suntem pe cale de a pierde si putinii sportivi care mai pot sa aduca glorie si notorietate unui oras a carui identitate este compromisa.

In ceasul al doisprezecelea se impune o dezbatere publica pe aceasta tema, dreptul de a decide asupra destinului nostru sportiv apartinand baimarenilor si nu oamenilor care vremelnic se afla in pozitii decizionale.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

6 Comments

 1. dilau

  Asta da intrebare. Eu cred ca Romeo, Ciprian, Ady, Sorin, Attila, Calin, Steko si inca vreo 2-3 sigur ar putea face acest lucru.

  Reply
  1. marius

   Prietene,doar tu ai mai crezut in sportul de masa maramuresean.Caderea economica a Oltchimului si a Valcei ca judet,a dus la prabusirea sportului de masa in acel judet,lucru care trebuia sa-l puna pe ganduri pe primul economist al orasului.Doar noi am mai crezut ca se poate face sport de performanta fara o economie serioasa si o dezvoltare industriala pe masura,doar cu bani luati de la societati de credit nebancare.Mai urma putin si ne imprumutam de la camatari.De altfel se si vede valoarea managementului in fotbal, Consiliul Local a oprit finantarea iar administratia a clacat,fiind clar ca in afara de bani publici astia nu aveau niciun sfant.Noi de fapt am pus caruta in fata boilor,la fel am facut si cu prostia aia de Capitala Culturala,unde nu aveam nicio sansa.Un amarat de site nu am fost in stare sa o facem profesional dar noi visam cai verzi pe pereti.Am ars gazul pe degeaba,sa nu mai zic ca in timp ce noi deliram, aia din Cluj s-au mai apucat sa construiasca inca un Parc Industrial ( Tetarom,in apropierea Aeroportului).Numai la noi nu merita sa construiesti si asta in timp ce noi nu am fost in stare sa construim macar UN singur parc industrial,asa de chinchi ,sa vedem ce se intampla.Sper ca nu te astepti sa cotizeze la sport,ca pe vremuri,baimareanul care face naveta la munca in satele din vecinatate si a carui salariu e de 950 lei ? ( asa cum cotizau minerii pe vremuri pentru sportul de masa ).

   Reply
 2. Mihai

  Trebuie construit durabil pe doua componente. Prima se refera la sportul de amatori si de masa care trebuie finantat de la bugetul local. Fara nici un dubiu sau argumente suplimentare. A doua se refera la sportul de performanta. Cei ca si Robert Glinta trebuie sa primeasca o “renta” lunara ca sa poata continua pregatirea in conditii corespunzatoare. Nu risipit banul public pe baloane de sapun si asa cum bine este spus in articol, pe “mercenarii” din sport.

  Reply
 3. Tami

  Pana se face discriminare in favoarea unor sporturi cum ar fi rugby (neolimpic varianta care nu e rugby 7) nu prea are sens sa discutam de sport baimarean. Merita analizate listele premiantilor la Gala Sportului Baimarean (ultimele editii). Un sportiv la rugby primeste pentru un titlu national cinci ori mai multi bani decat un alt sportiv, acelasi varsta (categorie) la un alt sport, chiar sport olimpic (inot, box, judo, lupte, etc).
  Se aloca de la bugetul local sume exorbitante pentru rugby (repet fara spectatori, neolimpic si fara concurenta in tara, sunt numai cateva cluburi), pentru fotbal (performanta zero sau chiar sub) si cu ceva rezultate dar mult sub cele asteptatepentru sumele alocate pentru hanbal (milioane de euro anual). Daca numai o zecime din aceste sume ar ajunge la cine face eforturi sa aduce medalii nationale si internationale ar fi de foarte mare ajutor.

  Reply
 4. pop

  Mintea rominului cea de pe urma.Tipic,asa zisi mari deontologi din presa laolalta cu politruci de doi bani inhaitati cu comunisto securisti,au urlat in tara si in afara tarii,facind jocul grupurilor de interese din tara si mai ales din afara,cum ca industria maramuresului este,nerentabila,poluatore,gaura neagra si tot felul de alte aberati.Acum cu un tupeu dizgratios uni dintre ei cer redechiderea a ceea ce au pus umarul sa fie ingropat, stiind nu ptr ca sint inteligenti ci ptr ca au aflat de la dinozauri comunistoizi ca acest lucru este imposibil.Ca fapt divers, bugetul mineritului pentru un an,bani ce veneau in maramures,era de mi de miliarde de lei mai mult ca bugetul cj si primariei la un loc.Da, atunci baia mare era a doua capitala a sportului.Ptr citeva cozi de topor, nu numai sportul ci intreg judetul este la pamint,economic,social,sportiv etc..

  Reply
 5. suporter

  Ar fi foarte bine de stiut cati bani s-au alocat pentru inotul baimarean in ultimii ani?Asta si in ideea ca pe langa Glinta am mai avut doi reprezentanti la Olimpiada in acest domeniu si sunt multi alti inotatori foarte talentati in Baia Mare……

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1