Cine sunt baimarenii care au primit titlul de “Profesor Bologna”

PNL

profesor tablaAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) din care Liga Studentilor “Pintea Viteazul” face parte ca membru activ,a organizat in acest sfarsit de saptamana, la Bucuresti, Gala Profesorului Bologna, singura initiativa nationala prin care studentii isi arata aprecierea fata de profesorii care s-au remarcat prin metodelor lor de predare si invatare adaptate la nevoile si interesele studentului de azi.

Initiativa are la baza conceptul de invatamant centrat pe student, o noua paradigma a sistemului educational in care studentul nu mai este vazut ca parte pasiva careia i se livreaza informatie, ci participa activ la procesul de invatare, metodele de predare ale profesorului fiind interactive si dinamice, adaptate la nevoile fiecarui student. Acest concept este unul de baza in cadrul Procesului Bologna, adoptat si de Romania din 2001, insa care din pacate nu a fost implementat cu succes in toate universitatile romanesti din cauza mentalitatilor greu de schimbat ale cadrelor didactice universitare.

Cu toate acestea, dintre profesorii universitari, studentii au ales cateva de cadre didactice care s-au adaptat la provocarile implementarii unui invatamant centrat pe student si care, prin relatia pe care au construit-o cu studentii, au reusit sa devina modele pentru generatii intregi de tineri si sa ii inspire in traseul profesional pe care acestia au ales sa si-l construiasca. Acestia au primit tilul de ,,Profesori Bologna”, aceasta distinctie fiind singura din sistemul de invatamant superior care rasplateste calitatea de bun pedagog a profesorilor, in contextul in care majoritatea premiilor si distinctilor pe care acestia le primesc in general sunt bazate doar pe activitatea profesionala si de cercetare a acestora.

Dintr-un total de peste 700 de nominalizari, titlul a fost acordat unui numar de 109 profesori din cele mai importante universitati din Romania din care 4 distinctii au revenit profesorilor Minodora Barbul, Anca Cozmuta Mihaly, Mircea Ioan Farcas si Adrian Gheorghe Paul din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

“Titlul de Profesor Bologna este cu atat mai apreciat cu cat distinctia vine exclusiv din partea studentilor  – cei mai in masura sa analizeze si sa judece prestatia profesorilor la fiecare ora de curs. Studentii au avut la dispozitie 5 saptamani sa isi nominalizeze profesorii preferati, dupa care studentii evaluatori pregatiti de ANOSR sa recunoasca profilul Profesorului Bologna au participat incognito la cursuri ale profesorilor nominalizati, le-au luat interviuri studentilor si, ulterior, profesorilor, pentru a se asigura ca distinctia ajunge doar la acei profesori care il merita pe deplin“, a spus Daniel Orza, presedintele Ligii Studentilor Pintea Viteazul.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1