Cine trebuia sa se sesizeze in cazul incompatibilului Ardelean si de ce nu a facut asta

De aproape un an, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, este incompatibil cu functia de consilier judetean pe care o detine. Ce masuri s-au luat fata de aceasta situatie? Niciuna. Desi Prefectura si Consiliul Judetean dispun de juristi, niciunul nu l-a tras de maneca pe Ardelean pentru a-l avertiza ca trebuie sa opteze intre cele doua functii, altfel incalca legea.

Din ratiuni care ne scapa, incompatibilitatea alesului judetean a trecut neobservata. Dar mai ciudat este faptul ca la doua saptamani dupa sesizarea venita din partea presei cu privire la acest caz, institutiile statului tac malc. Foarte prezenti in spatiul public pentru a anunta ca Teodor Ardelean a semnat un nou contract de management, oficialii judetului uita sa ne spuna ce masuri trebuie luate in cazul unei incompatibilitati de acest gen.

Lipsa unei reactii oficiale in cazul Ardelean poate fi explicata intr-un singur fel: conducerea judetului nu are un punct de vedere din partea Serviciului Juridic.

Un scurt dialog cu cea care conduce acest departament este elocvent.

Reporter ZiarMM: S-a luat o masura in ceea ce-l priveste pe directorul Teodor Ardelean? Dansul are o incompatibilitate de functii: este director al Bibliotecii Judetene si este si consilier judetean.
Carmen Andra Stefanoiu: Da, doamna, dar eu sunt consilier juridic. Eu nu sunt in masura sa va raspund la intrebari de genul asta.

Rep.: Dumneavoastra sunteti sefa Departamentului Juridic (din cadrul CJ Maramures, n. red.) si m-am gandit sa va intreb, avand in vedere ca aveti mai multe cunostinte in domeniul juridic.
C. Stefanoiu: Da, dar nu noi luam deciziile acestea la nivel de institutie. Avem purtator de cuvant care va poate raspunde ce decizie luam noi in institutie.

Rep.: Doamna Stefanoiu, nu Departamentul Juridic trebuie sa faca un raport juridic catre conducerea Consiliului Judetean?
C. Stefanoiu: Eu nu am nicio putere sa va spun nimic. Eu nu am o delegare de atributii ca sa va spun dumneavoastra nimic. Intelegeti? Deci noi facem raportul acesta catre conducerea institutiei, nu catre ZiarMM.

Rep.: Si ati facut acest raport?
C. Stefanoiu: V-am spus. Avem purtator de cuvant pe Ama Man, pe care puteti sa o intrebati. Eu, dupa cum auziti, sunt bolnava, sunt pe foaie de boala. Va rog frumos sa luati legatura cu dansa si ea va poate spune mai multe.

Rep.: Dar nu puteti sa ne spuneti nici macar ca s-a facut un raport, un document de instiintare ca este un conflict acolo de functii? Eu stiu ca el in calitate de director are statut de functionar public, iar in calitate de consilier judetean are o functie de demnitate publica si legea spune ca nu este voie ca functiile acestea sa se intrepatrunda, avand in vedere ca biblioteca (n.r.-Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” Baia Mare) este in subordinea Consiliului Judetean. De aceea va intreb, pentru ca nu este in regula.
C. Stefanoiu: Eu va inteleg intrebarea, dar v-am spus ca eu nu am nicio autoritate sa va dau la dumneavoastra niciun raspuns. Din functia publica pe care o am, eu nu pot sa va dau informatii publice.

Rep.: Si nici daca ati facut raportul nu puteti sa ne spuneti?
C. Stefanoiu: Mmm…

Rep.: Daca vom face o solicitare in baza Legii 544, ne comunicati daca ati facut raportul?
C. Stefanoiu: Sigur, cu siguranta

Mai multe… ce ar fi de comentat? E clar interesul departamentului condus de Carmen Stefanoiu. Evident, asteptam si noi raportul ce urmeaza a fi inaintat conducerii judetului (am reusit sa citim printre randuri, intelegand ca nu exista inca un raport).

Pana atunci, ZiarMM va sesiza Agentia Nationala de Integritate.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

8 Comments

 1. catavencu

  pai daca trecem cu vederea asemenea lucruri, le facem “neobservate”, bineinteles ca atunci dam tonul la indisciplina… daca in cazul Ardelean acest cumul de functii este posibil, in cazul altor persoane de ce nu ar fi?? de ce altii sa fie acuzati de inclacarea legii si tovarasul Ardelean nu?? nu inteleg insa atitudinea tovarasului Ardelean, mare PUNR-ist, roman adevarat, viteaz si patriot… se ascunde acuma dupa degete? ar trebui sa iasa frumos in fata frontului si sa dea o declaratie, nu sa taca precum porcul in papusoi…

  Reply
 2. dan

  Problema nu este Ardelean, ci Stefanoiu, care nu stie ce/cit/cind sa spuna, pentru ca nici un sef nu i-a spus sa vorbeasca. Concediul de boala este starea fireasca a oricarui incompetent. Cind esti in concediu nu maninci, nu bei, nu respiri, nu stii ce dosare ai lasat in sertar? Probitatea profesionala a unui jurist (sef al dep juridic!!!- doamne, nu stie ce sa spuna despre acest caz!!!) nu intra in fisa postului. Cei mai nevolnici juristi sint la stat (CJ, Primarii, etc.) si de aceea (ca exemplu) CJ trebuie sa-si angajeze firma de specialisti pentru a rezolva in justitie proiectul referitor la managementul deseurilor. La ce trebuie juristi daca sint incompetenti? Cu salariile lor sanatoase de bugetari pe degeaba ani de zile, pot fi antrenati in aplicatii specifice juristi independenti care sint de meserie si-ti cistiga procesele. Cred acum ca daca s-ar tria numai serviciile juridice din toata administratia tarii (toate nivelurile) am scapa de zeci de mii de bugetari incompetenti si de urmarile pierderilor proceselor. Nu observati ca de fiecare data intr-un litigiu stat/privat statul pierde? Nu pentru ca de fiecare data statul nu are dreptate, ci pentru are juristi cu fund plat si incompetenti.

  Reply
 3. dan

  In poza este doamna Stefanoiu cu ciresul? Imi pare ca dinsa este trasa la fata si ciresul prea obraznic de rosu in cirese si nu-i pasa ca dinsa este bolnavioara!!! si incompetenta.

  Reply
 4. Attila

  Trebuia sa se sesizeze doar bunul simt al individului in cauza. Dar acesta e la fel de inexistent ca la seful lui de coalitie.Cat de mârşav să fii să nu te dai dus din nicio funcţie, deşi ştii că legea îţi interzice să le ocupi pe amândouă? Dar aşa sunt ăştia care se cred providenţiali şi de neînlocuit, de care, desigur, sunt pline cimitirele.

  Reply
  1. catavencu

   bine punctat Attila… suntem pe aceeasi lungime de unda.. iar ca si ca noi sunt multi altii… dar oare sa nu se intample nimic in cazul acestei sesizari? cainii latra caravana trece????

   Reply
 5. Ioana

  “Cine trebuia sa se sesizeze in cazul incompatibilului Ardelean” , cine se va sesiza si ca d-na de la OPC este functionar public si de o luna trebuia sa fie in pensie !!!!!!!!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1