Cine vrea sa traiasca mult trebuie sa evite singuratatea si sa faca miscare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Miscarea regulata si evitarea singuratatii le permit persoanelor in varsta sa imbatraneasca frumos si sa traiasca mai mult, arata cercetatori americani intr-un studiu mentionat luni de AFP citata de Agerpres.

‘O persoana in varsta care se simte extrem de singura risca cu 14% mai mult sa moara prematur. Impactul este la fel de nefast ca in cazul defavorizarii sociale’, spune John Cacioppo, profesor de psihologie la Universitatea din Chicago, dupa ce a analizat mai multe studii stiintifice publicate in 2010. El si-a prezentat concluziile la conferinta anuala a Asociatiei americane pentru avansarea stiintei de la Chicago.

Cercetarile, desfasurate pe circa 20.000 de persoane, arata faptul ca sentimentul de singuratate extrema se asociaza cu somn intrerupt, tensiune arteriala ridicata, o alterare a celulelor imunitare si inmultirea starilor depresive. La singuratate se adauga adesea o viata sedentara, factor care contribuie evident la slabirea starii de sanatate.

Exercitiile fizice, nu exagerate, ci doar mersul pe jos in pas vioi, pot reduce cu aproape jumatate riscurile cardiovasculare si dezvoltarea bolii Alzheimer. Activitatea fizica franeaza si imbatranirea normala a creierului la varstnici, a spus AFP Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh, participant la aceeasi conferinta.

Odata cu varsta, creierul se micsoreaza, iar activitatea fizica permite imbunatatirea functionarii cerebrale generale si cresterea volumului hipocampului cu 2%, ceea ce intarzie imbatranirea cerebrala cu unul-doi ani, adauga profesorul citat, dupa un studiu efectuat pe 120 de persoane de peste 65 de ani.

‘Creierul continua sa se modifice cu varsta – este ceea ce demonstreaza studiul’, arata cercetatorul. ‘Desi creierul are tendinta sa se micsoreze odata cu varsta, procesul nu pare chiar fatal, iar activitatea fizica pare perfecta pentru a profita de plasticitatea cerebrala’, adauga Kirk Erickson.

El a recunoscut in schimb ca cercetatorii nu au putut determina deocamdata frecventa, durata si intensitatea care sa duca la un raspuns optim al creierului. ‘Am aflat multe despre acest fenomen, dar ramane inca un drum lung de parcurs in cercetarile noastre’, a admis psihologul.

Din pacate, destul de putini varstnici fac miscare fiindca sedentarismul a devenit norma in viata. ‘Avem insa tot mai multe studii despre imbatranire si marele public invata tot mai mult sa imbatraneasca mai bine’, incheie psihologul.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2