Ciolos: Avem nevoie de dezbateri de substanta din care sa rezulte o Constitutie adaptata

PNL

ziar-ciolosPremierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, ca pentru dezvoltarea Romaniei este nevoie de o reforma profunda a statului, de o reimprospatare a clasei politice si de o Constitutie care sa reflecte lectiile si experientele democratice si consensul real al societatii asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor, informeaza AGERPRES.

“In 2018, Romania va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au insemnat cicluri dramatice de la totalitarism catre democratie, de la razboaie si crize profunde la integrarea in NATO si UE. Daca vrem ca Romania sa creasca, daca vrem ca Romania sa se dezvolte, avem nevoie de o reforma profunda a statului, avem nevoie de o reimprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, le asumam. (…)

Avem nevoie de dezbateri de substanta din care sa rezulte o Lege Fundamentala adaptata, care institutional sa reflecte lectiile si experientele democratice pe care le-am parcurs deja ca stat si care ca substanta sa reflecte consensul real al societatii asupra drepturilor si libertatilor de care dorim sa ne bucuram si pe care le meritam toti ca cetateni”, a afirmat Ciolos, la sedinta festiva a CCR prilejuita de implinirea a 150 de ani de la adoptarea Constitutiei din 1866 si a 25 de ani de la adoptarea celei din 1991.

In opinia premierului, “Constitutia este reperul de neclintit al Romaniei de 150 de ani pentru functionarea statului de drept, sistemului juridic si politic”.

El a precizat ca printre cele mai importante principii consfintite prin Legea Fundamentala este independenta justitiei.

“Este ceea ce trebuie sa protejam si sa asiguram prin toate actiunile noastre institutionale sau politice”, a spus Ciolos.

Un alt principiu consfintit de Legea Fundamentala este legat de drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, a adaugat prim-ministrul.

“Aniversarea de astazi a Legii Fundamentale are o dubla dimensiune: una care se leaga de crearea si consolidarea Romaniei ca stat, cealalta de recreare a Romaniei in etapa post-comunista — un important element comun: parcursul democratic al Romaniei. Parcursul nu a fost unul liniar. Am avut deopotriva perioade tulburi si perioade de limpezime, de constructie. Avem datoria de a mentine acest parcurs democratic constant. Directia si echilibrul ni le da Legea Fundamentala”, a aratat Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, in prezent, Romania este “un pol regional de stabilitate, de valori democratice, de crestere economica”.

“Avem datoria de a continua pe aceasta cale, de a transforma aceste garantii in valoare adaugata concreta pentru statul roman si pentru cetatenii sai”, a precizat acesta.

Dacian Ciolos a mentionat ca Romania este in “pragul unui examen de maturitate ca stat” — aniversarea centenarului Romaniei si preluarea presedintiei Consiliului UE.

“Vestea buna (…) este ca avem o baza foarte solida. Sistemul democratic al Romaniei post-decembriste este in liniile sale fundamentale asezat. (…) Suntem in situatia fericita ca stat de a putea ajusta o discutie solida deja, de a face reglajul fin, astfel incat, in contextul actual, echilibrul, controlul reciproc si colaborarea loiala intre puteri sa fie eficiente, drepturile si libertatile fundamentale sa fie efective”, a adaugat premierul.

Contextul actual, potrivit premierului, nu este unul usor.

“Pentru a face acest reglaj fin, pentru a asigura parghiile constitutionale necesare aplicarii proiectului de tara avem insa nevoie de o schimbare de metoda, de o schimbare a modului in care dezbatem temele publice. Faptul ca avem puncte de vedere diferite, pozitii diferite este un element absolut firesc al pluralismului democratic, dar dezbaterea democratica nu este aceea in care prevaleaza punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar in mod exclusiv, in care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratica este, din punctul meu de vedere, aceea in care ne ascultam, nu doar ne auzim unii pe ceilalti, in care se naste un punct de vedere comun, un punct de vedere imbogatit cu perspectiva celuilalt”, a explicat Ciolos.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1