Ciolos: Masurile adoptate de Parlament in ultimele luni insumeaza in jur de 9 miliarde de lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

vot-parlamentPremierul Dacian Ciolos a declarat marti ca masurile adoptate de Parlament in ultimele luni legate de diferite cresteri salariale insumeaza in jur de 9 miliarde de lei, un impact bugetar care poate duce fie la cresterea deficitului, fie la reducerea investitiilor, informeaza AGERPRES.

“Din ceea ce spunea doamna ministru de Finante, cu tot ceea s-a votat in ultimele luni in pregatirea campaniei electorale, asa cum, din pacate, ne-a obisnuit Parlamentul, inainte de alegeri voteaza in toate directiile mariri de salarii fara calcule bugetare consistente, s-au cam adunat in jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB impartit in diferite directii. (…) E un impact bugetar care inseamna sau cresterea deficitului — ceea ce ar fi catastrofal pentru Romania — sau, daca nu, daca vrem sa tinem limitele deficitului (…), asta inseamna reducerea investitiilor”, a spus Ciolos la Adevarul Live.

Premierul a explicat ca maririle procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac altceva decat sa accentueze inechitatile din sistem si sa lase fara finantare legea privind salarizarea unitara a bugetarilor.

“Chiar daca banii acestia sa zicem ca ar fi necesar sa se duca in mariri de salarii…, dar maririle acestea procentuale nu fac decat sa creasca si mai mult dezechilibrele intre modul cum sunt tratati diferiti salariati. Si noi asta am incercat sa corectam anul acesta.

Pentru ca doar mariri procentuale nu rezolva problema salarizarii. Avem in continuare oameni care au aceeasi formare profesionala, aceeasi vechime, lucreaza in aceleasi institutii sau in institutii paralele, cu aceleasi responsabilitati, dar care au salarii diferite. Maririle procentuale nu rezolva aceste disfunctionalitati, dar pe care noi vrem sa le corectam printr-o lege a salarizarii unitare coerenta. Cu aceste decizii, o lege a salarizarii bugetare nu va mai avea finantare, pur si simplu, pentru ca banii se impart din nou cate un pic la fiecare”, a spus Dacian Ciolos.

Seful Guvernului a amintit ca au mai fost votate mariri de salarii si in 2010 care nu au fost insa aplicate niciodata.

“Am facut eforturi si noi in anul acesta, dar am vrut sa facem mariri de salarii cu cap, gandite, mariri de salarii care sa rezolve si disfunctionalitati de tratament intre diferite categorii din acelasi sector, dar si care sa duca treptat-treptat la o crestere a veniturilor durabila pentru salariatii respectivi. Amintiti-va de 2010, Legea 284 a salarizarii, care, la fel, a fost votata cu mariri foarte consistente care nu s-au putut aplica, a ramas o lege neaplicabila. Riscam sa ajungem in aceeasi situatie cu legea salarizarii unitare daca ea va fi vreodata votata”, a adaugat Ciolos.

Legat de eliminarea de catre Parlament a celor peste 100 de taxe la initiativa PSD, prim-ministrul a sustinut ca impactul bugetar este de peste un miliard de lei care “trebuie taiat de undeva, probabil de la investitii publice”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2