Ciolos: Pusculita bugetului national e goala, iar fondurile europene nu vin de dragul propagandei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fostul premier Dacian Ciolos a afirmat miercuri ca “pusculita bugetului national e goala”, iar fondurile europene “nu vin nici de dragul propagandei si nici pe minciuni”, informeaza AGERPRES.

“Al treilea guvern PSD/ALDE de mai bine de 16 luni isi justifica neputinta sa absoarba fonduri europene cu acelasi motiv – guvernul tehnocrat. Scandalul si vorbele in vant nu rezolva nimic si nici nu pot ascunde la nesfarsit problemele de incompetenta evidenta ale guvernarii. Pusculita bugetului national e goala, iar fondurile europene nu vin nici de dragul propagandei si nici pe minciuni”, a scris Ciolos, pe Facebook.

Totodata, el a distribuit un comunicat al Platformei Romania 100, in care se spune ca 1,6 miliarde de euro risca sa fie pierdute definitiv de Romania din alocarea financiara pentru perioada 2014 – 2020.

“Aceasta suma se va adauga celor peste 1,2 miliarde euro pierdute de Romania anul trecut, din alocarea pentru perioada 2007 – 2013. Echivalentul costului a 14 spitale moderne, cu peste 800 de paturi fiecare sau costul construirii autostrazii Bucuresti-Iasi”, se arata in comunicat.

Totodata, Platforma Romania 100 sustine ca actuala coalitie de guvernare “continua sa gestioneze dezastruos programele europene si nu are un plan de redresare a situatiei”.

“Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat ieri ca Romania ar avea o rata de absorbtie de 16%, in conditiile in care media UE este de 18%. Desi ne aflam la mijlocul celui de-al cincilea an al actualei perioade de programare, Romania a absorbit aproximativ 13% din alocarea sa financiara (+4% pre-finantare platita automat). Daca excludem fondurile alocate Programului National de Dezvoltare Rurala prin Politica agricola comuna, absorbtia reala coboara la 5,6%, una din cele mai mici din Europa. Desigur, doamna Plumb da vina pe greaua mostenire. Nu numai logica, dar si cifrele demonstreaza contrariul. Din 2012 PSD/ALDE a avut un control total asupra guvernarii si parlamentului cu exceptia anului guvernarii tehnocrate cand absorbtia a fost si cea mai ridicata. De atunci au mai trecut trei guverne”, se afirma in comunicat.

Potrivit Platformei Romania 100, “situatia este atat de proasta”, incat comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, “a fost obligata sa transmita o scrisoare oficiala colegilor de partid, premierului Viorica Dancila si ministrilor Lucian Sova si Rovana Plumb, in care se declara ‘extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER)'”.

“Incompetenta Guvernului PSD-ALDE cumulata cu credibilitatea foarte scazuta pe care actuala majoritate parlamentara o are la Bruxelles mareste riscul ca Romania sa piarda sume mari de bani inclusiv pentru urmatoarea perioada financiara 2021-2027”, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2