Ciolos: Romania trebuie sa transforme cresterea economica in dezvoltare reala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

economie-pibRomania trebuie sa transforme cresterea economica inregistrata incepand din 2011 in dezvoltare reala, a declarat, miercuri, premierul Dacian Ciolos, informeaza AGERPRES.

Prezent la dezbaterea “Romania: oportunitati de investitii intr-o economie globala plina de provocari”, seful Executivului a amintit ca tara noastra a avut o evolutie economica buna dupa ce a trecut prin criza din perioada 2008-2009 si dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2007.

“Din 2011 incoace resimtim cresterea economica, cel putin daca ne uitam la cifre, dar o vedem si in crearea de noi locuri de munca, o vedem si in dezvoltarea oportunitatilor de investitii. Deci, o crestere economica buna, dar in continuare facem fata la anumite decalaje regionale, intre regiunile din Romania, decalaje economice intre diferitele categorii de populatie si, nu intamplator, in acest sens am venit anul acesta cu acel program antisaracie, tocmai in ideea de a lua masuri integrate si pe termen lung pentru a reduce aceste decalaje.

In continuare mai avem de rezolvat si decalajele intre mediul rural si mediu urban, decalaje accentuate si de migratia fortei de munca din Romania mai ales in Europa de Vest, Europa de Sud-Vest. Deci, suntem intr-un paradox in Romania, in care, pe de-o parte, inregistram de cativa ani crestere economica si acum provocarea este cum sa transformam aceasta crestere economica in dezvoltare reala, care sa se resimta atat in reducerea decalajelor intre regiuni, cat si intre diferitele categorii sociale sau intre sat si oras”, a afirmat Dacian Ciolos la aceasta dezbatere.

Premierul a explicat ca Guvernul a avut ca obiectiv asigurarea predictibilitatii politicilor economice si fiscale.

“Modul in care am abordat politicile economice in acest an a fost acela de a asigura predictibilitate politicilor economice, politicilor fiscale si, in acelasi timp, de a antama anumite reforme care nu numai sa nu afecteze cresterea economica, ci chiar sa o stimuleze, dar care sa permita, sa canalizeze aceasta crestere economica si spre dezvoltare. Sau, altfel spus, spre o mai buna eficienta a utilizarii, a canalizarii acestei cresteri economice spre dezvoltare. Si aici am inceput anumite lucruri, dar care cu siguranta vor trebui continuate in anii urmatori, si anume o crestere a eficientei actiunii statului in relatia cu mediul de afaceri si in politica distributiva, sa spun asa, in politicile sociale”, a mai afirmat Ciolos.

El a adaugat ca, totodata, este necesara o continuare a luptei impotriva coruptiei cu “o focalizare, in anii urmatori, mai mult pe preventie si pe educatie”.

“Cred ca nu este suficient sa avem justitia care sa lupte impotriva coruptiei. Cu totii, daca intelegem ca coruptia duce la saracie cronica, avem de schimbat multe lucruri in comportamentul nostru si cu siguranta aceste masuri de lupta impotriva coruptiei ar putea duce si la o eficienta a actiunii statului in economie si in relatie cu cetatenii. Din aceasta perspectiva, noi am inceput cu actiuni probabil mai mici sau mai nesemnificative, in aparenta, si anume masuri de reducere a birocratiei, de simplificare a legislatiei, de clarificare a legislatiei. Insa aceste masuri, in anii care vin, trebuie dublate cu sustinere politica in mod foarte clar.

Trebuie dublate si de o reforma a administratiei publice pentru mai multa eficienta in administratie si pentru o orientare spre rezultat si spre cetatean. Aceasta reforma a administratiei publice nu se va putea face fara o depolitizare care pentru mine nu inseamna o eliminare a politicului din relatia cu administratia, ci o clarificare si o delimitare clara a relatiei dintre politic, politicul guvernamental, si administratia publica “, a mai declarat premierul.

Referindu-se la interventia statului in relatia cu mediul economic, el a subliniat ca Guvernul a continuat, in acelasi timp, masurile de guvernanta corporativa, care sa duca la “o crestere a eficientei actiunii statului, statul ca actionar majoritar in companii cu capital de stat, dar care actioneaza pe piata”.

“Aici, la fel, daca vom intelege ca aceste companii unde statul are inca capital majoritar — in domeniul energetic, in domeniul infrastructurii (…) in general infrastructura importanta pentru mediul de afaceri. Deci, eficienta actiunii statului in functionarea acestor companii inseamna nu doar o valorificare a capitalului statului in aceste companii, dar inseamna si creare de oportunitati pentru dezvoltarea mediului de afaceri in Romania si pentru atractivitatea mediului de afaceri”, a sustinut Ciolos.

Premierul a mentionat si masurile fiscale luate de Guvern, dand ca exemplu domeniul IT, si a vorbit despre rolul interactiunii intre mediul de afaceri din diaspora romaneasca si IMM-urile din tara si de importanta reducerii somajului.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2