Cioran, Noica, Blaga, Țuțea, Eliade TREBUIE INTERZISI? Ce lipsește creației sa se poata manifesta in deplinatatea ei?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Intr-un articol anterior clamam neajunsurile culturii romanesti din zilele noastre, exprimandu-mi mai ales ingrijorarea in legatura cu viitorul unei culturi cu adevarat nationale. Si totusi, nu cred ca neaparat doar tarele mostenite de oamenii de cultura romani sunt cauza acestui imobilism cultural contemporan! Problemele sunt mult mai complexe, dar cred ca acestea isi pot gasi rezolvarea in insasi lupta cu acestea si nu in ridicarea din umeri in fata acestora…

Eu cred ca problema cea mai importanta a culturii romanesti nu este lipsa valorilor, fiindca, iata chiar din titlu rezulta ca in cadrul culturii romanesti s-au manifestat spirite luminate, oameni care au creeat opere de o valoare inestimabila pentru cultura nationala si universala. Si totusi, aceasta realitate pare sa fie un balast pentru oamenii de cultura din zilele noastre… NU VAD NIMIC NOU SI VALOROS in cultura romaneasca!

Oamenii de cultura romani lupta inca cu doua himere: comunismul si capitalismul ”salbatic”, clamand sus si tare ca iata, pe cand comunismul ii prigonea, capitalismul nu are vreme sa le admire si recompenseze operele! In opinia mea, comunismul a fost invins inainte de a cadea, iar acum LIBERTATEA de a creea, ne da posibilitatea de a spune tot ceea ce simtim nevoia sa spunem, dar toate acestea nu vor insemna NICIODATA un act de cultura, atata timp cat nu va insemna un suflu nou, un progres, o cale de urmat, o viziune. E adevarat, cu atatea informatii si surse de informare, publicul va fi dezorientat in alegerea unei cai corecte, va alege mereu calea mai ieftina si mai simpla de a se informa…

Actul de cultura n-a fost rasplatit suficient NICIODATA, indiferent de perioada, regimul politic sau autorul care l-a realizat. Si in comunism functiona un soi de manelism la fel de lipsit de valoare! Ce diferenta exista intre manele si cantecele ”patriotice” comuniste? Una singura: manelele sunt contestate, in rest, la fel ca si cantecele comuniste, ne ”laudam” si ”luptam” cu ceva, fiindca suntem cei mai cei- ca si comunisti sau ca jmecheri- tot una!

In alta ordine de idei, dupa parerea mea, imobilismul cultural romanesc este cauzat de faptul ca in planul ideilor n-a rasarit nimic nou si cu adevarat valoros din perioada interbelica incoace. Toti culturnicii mai insemnati sau mai putin insemnati stau cocotati sau cara in spate ”greutatea” ideilor unui Cioran, Noica, Blaga, Tutea, Eliade, sau mai stiu eu cine, fluturandu-le cu seninatate in fata oricarui ascultator, ca pe niste mari adevaruri ce (iata, ghinion, tomna el, bibicu’) le-ar fi descoperit daca n-ar fi trait si creeat cei mentionati mai sus! Niciodata nu va sti spune ceea ce gandeste cu propriu-i capsor, doar din citate???

Desigurdragi prieteni, intrebarea din titlu este cel putin stupida, oricum nu cred ca ar fi posibil sa se interzica nimic, traind intr-o societate libera! Dar intreb: de ce tocmai libertatea e o piedica si nu un impuls pentru actul de creeatie???

Ciprian BOJAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2