Cipru ar putea lasa avioanele rusesti de razboi sa utilizeze aeroporturile sale

avion de luptaCipru a anuntat luni ca ar putea lasa avioanele de razboi ale Rusiei care efectueaza lovituri aeriene in Siria in sprijinul presedintelui Bashar Al-Assad sa utilizeze aeroporturile sale in caz de urgenta, scrie AFP, citata de Agerpres.

Exista “un dialog intre guvernele cipriot si rus privind instalatiile care ar putea fi puse la dispozitie in caz de urgenta sau in scopuri umanitare”, a declarat ministrul cipriot de externe, Ioannis Kasoulides.

Insula mediteraneana Cipru se afla la aproximativ o suta de kilometri de coastele Siriei, o tara devastata de razboi in ultimii patru ani.

Seful diplomatiei de la Nicosia a precizat ca Franta, care participa de asemenea la bombardamentele din Siria contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI), a solicitat deja ca “avioanele sale care se intorc din operatiuni sa poata ateriza pe aeroporturile cipriote in caz de urgenta”.

Cipru este obligat sa ofere astfel de posibilitati in caz de urgenta, mai ales daca sunt in pericol vieti omenesti, a precizat ministrul Kasoulides.

“Dreptul international ne obliga sa oferim ajutor in situatii de urgenta si exista un acord (cu Franta). Cu Moscova, ne aflam in procesul de definire a unui acord”, a adaugat el.

Franta face parte dintr-o coalitie internationala condusa de Statele Unite care bombardeaza de anul trecut pozitii ale SI. Parisul si-a intensificat loviturile aeriene dupa atentatele din capitala, revendicate de SI si care au facut 130 de morti la 13 noiembrie.

Marea Britanie, care s-a alaturat recent coalitiei angajate in Siria, foloseste una din cele doua baze cipriote ramase sub suzeranitatea sa dupa independenta insulei.

La randul sau, Rusia efectueaza lovituri aeriene in Siria de la 30 septembrie pentru a sustine guvernul de la Damasc.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1