Circa 80% din infarcturi ar putea fi evitate printr-o buna igiena a vietii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Circa 80% din crizele cardiace ar putea fi evitate prin oprirea fumatului, adoptarea unei alimentatii sanatoase si practicarea unei activitati sportive regulate – este concluzia unui studiu desfasurat timp de 11 ani de cercetatori suedezi.

Ei au analizat obiceiurile de viata ale peste 20.000 de suedezi cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani. Rezultatul a fost ca riscul de a fi doborat de infarct de miocard ajunge sa fie aproape nul la barbatii care nu fumeaza, merg pe jos 40 de minute zilnic si fac exercitii fizice o ora pe saptamana, nu consuma mai mult de un pahar de

alcool pe zi, mananca regulat fructe, legume, nuci, seminte si peste si a caror talie nu depaseste 94 cm. Datele au fost publicate in Journal of the American College of Cardiology si preluate de lefigaro.fr si citat de Agerpres.

‘Studiul ne aminteste ca masurile de prevenire nemedicamentoasa sunt deosebit de importante. In acelasi timp insa, barbatii care iau toate aceste masuri reprezinta doar 1% din populatia analizata’, a spus dr Francois Paillard de la Centrul de prevenire cardio-vasculara a spitalului de urgenta din Rennes (Franta).

Cercetarea oamenilor de stiinta suedezi a aratat ca fiecare comportament sanatos adoptat protejeaza inima. Astfel, o alimentatie bogata in fructe si legume, cu putine alimente prelucrate si grasimi duce la scaderea cu 20% a riscului unei crize cardiace. Daca se adauga un consum scazut de alcool, riscul este mai mic cu 35%, atingandu-se o reducere cu 64% daca se opreste fumatul si se practica o activitate sportiva.

‘Trebuie sa le amintim oamenilor care asteapta o pastila magica sau o noua tehnologie moderna pentru evitarea crizelor cardiace ca modul de viata are o importanta deosebita. Prevenirea primei crize cardiace se materializeaza in cativa ani de sanatate, scazand riscul de handicap la varste mai inaintate’, scriu cercetatorii suedezi.

Cei cinci principali factori de risc, cu ponderi diferite in declansarea crizelor cardiace, sunt obiceiurile alimentare (10%), fumatul (9%), hipertensiunea arteriala (7,5%), greutatea excesiva sau obezitatea (7%) si alcoolul (6,5%), potrivit datelor din Cartea Alba a Federatiei franceze de cardiologie pentru un plan destinat inimii, care va fi lansat pe 9 octombrie. Adoptarea unui mod de viata sanatos este necesara in combaterea infarctului si, mai general, a bolilor cardio-vasculare.

Obiceiurile alimentare nu sunt usor de schimbat si nici populatia nu slabeste vazand cu ochii, insa oamenii pot fi incurajati sa se miste mai mult. Studiul suedez subliniaza ca nu este vorba de transformarea intregii populatii in sportivi de inalt nivel, ci de a o incuraja sa faca o jumatate de ora de exercitii fizice sau 10.000 de pasi pe zi.

‘Trebuie sa ne sensibilizam copiii. Ei se misca tot mai putin si ne putem astepta la o crestere a mortalitatii din cauze cardio-vasculare’, spune profesor Claire Mounier-Vehier, vice-presedinta a Federatiei franceze de cardiologie. Ea considera ca mesajul zero tigari, cinci legume pe zi si 30 de minute de activitate fizica zilnic trebuie repetat in permanenta.

Nu este niciodata prea tarziu pentru schimbari in modul de viata. ‘Se pare ca si dupa 45 de ani apar foarte repede beneficiile schimbarii modului de viata, constand mai ales in incetarea fumatului si o activitate sportiva’, spune si cardiologul Gabriel Steg.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2