Circulatia vehiculelor care emit cele mai multe noxe, interzisa la Paris si in imprejurimi

PNL

Interdictia circulatiei celor mai poluante vehicule a fost inasprita la Paris si intra in vigoare, incepand de luni, in peste jumatate dintre localitatile din imprejurimi, odata cu infiintarea unei Zone cu emisii reduse (ZFE), potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Printr-o coincidenta calendaristica, aceasta masura inlocuieste circulatia diferentiata, implementata miercuri in metropola pariziana din cauza valului de canicula.

Doar vehiculele care detin autocolantul atribuit celor mai putin poluante (Crit’Air clasa 0, 1 si 2, pe o scara de la 0 la 5) au fost autorizate sa circule temporar pe perioada acestui intens episod canicular.

Masura vizeaza reducerea pe termen lung a poluarii atmosferice si limitarea utilizarii automobilelor ca mijloc de transport.

Vehiculele cu motor diesel si cu o vechime de peste 18 ani, precum si cele pe benzina mai vechi de 21 de ani au interdictie de circulatie de acum incolo pe o suprafata vasta, care acopera 49 dintre cele 79 de localitati apartinand metropolei pariziene. Masura vizeaza peste 70% din populatia capitalei.

Interdictia incepe cu o perioada de instructaj, iar aplicarea contraventiilor se va face abia din 2021 in ”Marele Paris”.

Intr-o prima etapa, politistii locali ii vor informa pe automobilisti in ceea ce priveste urgenta debarasarii de vehiculele poluante, care produc efecte nefaste in special in perioadele de canicula intensa.

Odata cu aceasta interdictie, votata in noiembrie 2018, metropola face un pas catre masurile deja luate in regiunea orasului Paris.

In localitatile care s-au oferit sa implementeze aceasta masura, circulatia vehiculelor care emit cea mai mare cantitate de noxe (clasificate Crit’Air 5 sau neclasificate din cauza vechimii) este teoretic interzisa de azi inainte. Numarul acestora este de 30.000, la o populatie de 5,6 milioane de locuitori.

Interdictia va fi apoi extinsa, in mod progresiv, catre alte categorii de vehicule, obiectivul fiind ca, pana in 2030, 100% dintre vehiculele aflate in circulatie sa fie nepoluante.

Parisul, unde 11% din trafic se concentreaza pe o suprafata de 1% din teritoriul regional, se afla cu un pas inaintea celorlalte zone. Circulatia autovehiculelor clasificate Crit’Air 5 este interzisa in intervalul orar 8:00 – 20:00 in timpul saptamanii inca din 2017. Incepand de luni, va fi restrictionata si circulatia celor din categoria Crit’Air 4.

Calitatea aerului se imbunatateste de la an la an in Paris, sustine municipalitatea, dar ”provocarile pentru sanatatea publica impun accelerarea ritmului”. Interzicerea circulatiei autovehiculelor Crit’Air 3 este preconizata sa fie aplicata pana in 2024.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1