Citeste aici, tot ce trebuie sa stii despre alegerile prezidentiale

Reclame home 1
Reclame home 1

Cand au loc alegerile prezidentiale

Alegerile prezidentiale se vor desfasura in 10 noiembrie 2019

Conditiile in care se desfasoara campania electorala

Campania electorala a inceput in data de 12 octombrie si se incheie in dimineata zilei de sambata 9 noiembrie, la ora 7.00. Actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare.

Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada. In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, campania electorala incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe 23 noiembrie, la ora 7.00.

Cine sunt candidatii la prezidentiale

Romanii vor avea de ales intre cei 14 candidati la alegerile prezidentiale din noiembrie. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorti, ordinea pe buletinele de vot a candidatilor: Klaus Iohannis – sustinut de PNL, Theodor Paleologu – PMP, Dan Barna – Alianta USR-PLUS, Kelemen Hunor – UDMR si Viorica Dancila – PSD.

Urmatorii candidati pe buletinele de vot sunt: Catalin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Nationala, Ninel Peia – Partidul Neamului Romanesc, Sebastian Popescu – Partidul Noua Romanie, John-Ion Banu – Partidul Natiunea Romana, Mircea Diaconu – Alianta UN OM, Bogdan Stanoevici – independent, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Viorel Catarama – Dreapta Liberala si Alexandru Cumpanasu – independent.

Cum se va desfasura votul pe teritoriul tarii

In data de 10 noiembrie va avea loc votul in tara la alegerile prezidentiale, intre orele 07.00 si 21.00. Alegatorul are dreptul la un singur vot, in fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea presedintelui Romaniei.

In cadrul alegerilor prezidentiale au dreptul sa voteze cetatenii romani care au 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Cum se desfasoara votul in Diaspora

Votul in Diaspora se desfasoara pe parcursul a trei zile: vineri, 8 / 22 noiembrie (in cazul turului II), intre orele 12-21, sambata, 9 / 23 noiembrie, intre orele 7.00 – 21.00 si duminica, 10 / 24 noiembrie, intre orele 7.00 – 21.00.
Pentru toate cele trei zile de votare exista posibilitatea de prelungire pana la ora 23.59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de vot la ora 21.00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei.

Romanii din straintate pot vota si prin corespondenta, daca s-au inregistrat pe www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul prin corespondenta.

In ce conditii este organizat al doilea tur de scrutin

Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de cinci ani. Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente.

In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea, atunci este organizat al doilea tur de scrutin la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Sursa: Mediafax

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole