Cîțu constată dublarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor și îi întreabă pe români: Ați simțit că performanța funcționarilor publici s-a dublat?

Cheltuielile cu salariile în sistemul public s-au dublat în ultimii 4 ani, afirmă premierul Cîțu, care se arată însă sceptic cu privire la faptul că și perfomanța funcționarilor publici s-a dublat, precizează profit.ro.

Coliția de guvernare va modifica aceste sporuri în Parlament. Sporuri pentru condiții vătămătoare, pentru munca pe ture, spor de izolare, spor de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică sunt câteva dintre sporurile de care au parte angajații la stat din România. Cei care lucrează în instituțiile de cultură, de exemplu, primesc sporuri pentru condiții periculoase sau vătămătoare și pentru condiții grele de muncă, iar judecătorii de la Curtea Constituțională beneficiază și ei de sporuri pentru condiții grele, vătămătoare sau periculoase, spor de risc și suprasolicitare neuropsihică sau spor pentru păstrarea confidențialității.

Având în vedere că a cerut restructurarea companiilor de stat cu pierderi, care nu vor mai fi subvenționate în lipsa planurilor de restructurare, premierul a susținut că astfel de subvenții au dus doar la majorarea cheltuieliloe cu salariile. ”Subvențiile astăzi sunt duble față de cât erau în 2017. Dacă ne uităm de ce au crescut aceste subvenții, au crescut doar pentru că au crescut salariile”, a arătat Cîțu.

În acest context, prim-ministrul a întrebat retoric dacă românii cred că și performanța funcționarilor publici a crescut în raport cu creșeterile salariale. ”Eu vă întreb pe dumneavoastră și îi pe toți românii. Cheltuielile cu salariile s-au dublat în patru ani de zile. Ați simțit că perfoamnța funcționarilor publici s-a dublat? Dacă este da, atunci mergem mai departe, dacă nu, atunci trebuie să luăm măsuri”, a spus Cîțu.

În urmă cu o lună, tot premierul arăta că majorarea salarizării în administrația publică centrală și locală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă și numai alocarea de resurse bugetare pentru investiții poate menține actualul nivel de salarizare în sectorul public, solicitând măsuri „de corectare” a acestei tendințe de majorare a cheltuielilor cu personalul.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu