CJP Maramures: Afla aici, cat trebuie sa platesti din pensie pentru un bilet de tratament balnear

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Biletele de tratament balnear eliberate de Casa Judeteana de Pensii Maramures sunt destinate pensionarilor din sistemul public de pensii, dar si asiguratilor din acelasi sistem. Aceste tipuri de bilete mai pot fi solicitate si de beneficiarii prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la acest tip de bilet prin sistemul public de pensii.

Potrivit informatiilor furnizate de Casa Judeteana de Pensii Maramures, cuantumul contributiei individuale pentru persoanele ale caror cereri au fost aprobate se stabileste astfel:

– in cazul pensionarilor din sistemul public de pensii contributia individuala este de 50% din cuantumul total brut al pensiei. In cazul pensionarilor care au si calitate de asigurati contributia individuala este tot de 50% din cuantumul total brut al veniturilor reprezentand castigul brut din salariu+venituri asimilate salariilor si drepturile de pensie;

-in cazul asiguratilor sistemului public de pensii se iau in calcul salariile si veniturile asimilate salariilor sau venitul lunar in cazul persoanelor fizice autorizate.

Contributia individuala in cazul acesta se calculeaza astfel: daca castigul brut realizat din salarii si veniturile asimilate sau venitul lunar al persoanei fizice autorizate este mai mic sau egal cu castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, cuantumul contributiei individuale este de 50% din pretul biletului. Daca este mai mare decat castigul salarial mediu brut se achita pretul integral. De mentionat ca in anul 2020 castigul salarial mediu brut este de 5429 lei. In cazul in care contributia individuala calculata la asigurati depaseste pretul integral al biletului de tratament persoana indreptatita plateste pretul integral al acestuia.

Spre exemplu, la o pensie mai mare de 5.429 de lei pensionarul va plati integral biletul deoarece contributia individuala calculata depaseste pretul integral al biletului, iar la o pensie de 1.200 de lei pensionarul va plati o contributie individuala de 50% din pensie.

Potrivit aceleiasi institutii, prin Ordinul Presedintelui CNPP, nr.1764/24.12.2019 tarifele stabilite pentru biletele de tratament balnear pe anul 2020 sunt urmatoarele:

– pentru unitatile de cazare clasificate la categoria 2 stele- 1793 lei;
– pentru unitatile de cazare clasificate la categoria 3,4 stele -1879 lei.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2