CLASA PREGĂTITOARE – Locuri libere în mai multe unități de învățământ din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Dacă la unele școli din Baia Mare se poate vorbi de supraaglomerare, la altele nu se înghesuie nimeni din diverse motive. Unele țin de zona în care se află școala, alte motive – școala nu are cadre didactice atât de bine pregătite cum ar vrea părinții, iar alții nu vor să își ducă copilul decât la o școală bine cotată.

Din informațiile primite de la unitățile de învățământ, în Baia Mare mai există locuri la clasa pregătitoare la mai multe unități de învățământ din municipiu. Sunt școli unde sunt disponibile și 15 astfel de locuri, la polul opus fiind școlile cu un singur loc care mai poate fi ocupat.

Așadar, conform situației primite de la Inspectoratul școlar Județean Maramureș, sunt locuri libere la Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș” – 4 locuri libere (limba germană), Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” – două locuri libere, Liceul Teologic Penticostal – 7, Liceul Teoretic „Nemeth Laszlo” – 3 (limba maghiară), Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” – 15 locuri libere, un loc liber la Liceul cu Program Sportiv din municipiu, tot un loc liber la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”, 9 locuri libere la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (limba maghiară), 7 locuri libere la Școala Gimnazială „Octavian Goga”, două locuri libere la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu”, 10 locuri libere la Școala Gimnazială nr. 18, respectiv 4 locuri libere mai sunt la Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș”.

Am întrebat Inspectoratul Școlar Județean cum e cu flotanții de ocazie, care obțin viză de flotant doar atunci când e de înscris copilașul la o anumită unitate de învățământ. Nu de alta, dar sunt multe astfel de cazuri în municipiu. Iată ce ne spune ISJ: „Copiii din clasa pregătitoare sunt înscriși la școala de circumscripție. Conform art. 2, lit. c) din Ordinul ministrului educației, nr. 3473/2021 din 10 martie 2021, privind aprobarea Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2021 – 2022 şi a Calendarului înscrierii, şcoala de circumscripţie reprezintă unitatea şcolară aflată în proximitatea domiciliului elevului. Conform prevederilor art. 2 din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022, aprobată prin Ordinul ME nr. 3473/10.03.2021, prin „domiciliu” se înțelege inclusiv „reședința”. Prin urmare, Metodologia nu prevede o excepție pentru copiii ai căror părinți au vize de flotant”.

„Pentru a preîntâmpina problemele de supraaglomerare a unor unități de învățământ, ISJ Maramureș a realizat o procedură specifică. Aceasta a fost publicată pe site-ul ISJ MM, la butonul „Înscrieri clasa pregătitoare” și a fost adusă la cunoștința directorilor unităților școlare, diseminată prin presa locală, pentru a se respecta prevederile Metodologiei; formațiunile de studiu s-au constituit prin tragere la sorți; am trimis adrese către Inspectoratul Județean de Poliție în legătură cu vizele de flotant, către Primăria Municipiului Baia Mare. ISJ Maramureș nu a trimis copiii în alte școli decât cea de circumscripție, decizia de a-I înscrie la o anumită unitate de învățământ aparține părinților”, concluzionează ISJ Maramureș, în răspunsul transmis ziarmm.ro.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2