Clauza penala, interzisa in contractele individuale de munca

home camp2
home camp2
home camp2

Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures transmite o informatie deosebit de importanta pentru toti angajatorii indiferent de forma de proprietare, respectiv Decizia nr. 19/2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, in vigoare de la data de 12 iulie 2019.

Astfel, prin decizie se stabileste ca, stipularea clauzei penale in contractul individual de munca sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei astfel negociate.

“Cu alte cuvinte, orice suma stabilita ca paguba/compensatie anterior producerii ei sau fara existenta unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in cazul unor pagube produse de salariat, este lovita de nulitate.

Argumentul instantei are la baza dispozitiile art. 38 din Codul muncii care impune salariatului interdictia de a renunta la drepturile sale, implicit la obligatia de a raspunde patrimonial in alte conditii si limite decat cele prevazute expres de lege”, a spus Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al ITM Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *