Cluj: UBB este prima universitate din Romania care si-a monitorizat nivelul de radon

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Universitatea Babes-Bolyai (UBB) este prima universitate din Romania care si-a monitorizat nivelul de radon in cladiri cu spatii dedicate procesului educational, cercetarii si administratiei, informeaza AGERPRES.

“Universitatea Babes-Bolyai a derulat un proiect pilot in Romania privind monitorizarea radonului in cladiri proprii, fiind astfel prima institutie de invatamant superior din tara care s-a aliniat legislatiei recent adoptate in acest domeniu in Romania. Proiectul, coordonat institutional de conf. dr. Nicoleta Brisan, a fost derulat prin Laboratorul de Incercari Radon “Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului (FSIM) in cadrul programului UBB GOES GREEN. Specialistii UBB au monitorizat, timp de 3 luni, concentratia de radon intr-un numar de 60 de spatii”, se arata intr-un comunicat transmis, luni, de universitatea clujeana.

Radonul este un gaz radioactiv prezent in sol, roci si apa, care se formeaza continuu prin dezintegrarea uraniului si toriului. Agentia Internationala pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifica radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen, fiind considerat, dupa fumat, a doua cauza in aparitia cancerului pulmonar.

“Pentru stabilirea nivelului concentratiei de radon s-a aplicat metoda pasiva de masurare, impusa de legislatie, masuratorile de depistare fiind urmate de masuratori active de control acolo unde valoarea concentratiei de radon a depasit nivelul de referinta de 300 Bq/m3 stabilit prin legislatie. In prezent, in cadrul Laboratorului LiRaCC se proiecteaza solutii adecvate de remediere pentru spatiile UBB in care a fost depasit nivelul de referinta”, se mai arata in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1