CNMR si Ministerul Economiei lucreaza la finalizarea legilor Minelor, Apelor Minerale si Redeventelor

home camp2
home camp2
home camp2

Finalizarea legilor minelor, redeventelor si a apelor minerale, dar si situatia Complexului Energetic Oltenia si a Complexului National Hunedoara au fost printre subiectele analizate marti de catre reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) si cei ai Ministerului Economiei.

Potrivit unui comunicat al CNMR, remis AGERPRES, o delegatie a Coalitiei, condusa de presedintele acesteia, Alexandru Cumpanasu, a avut marti o intalnire de lucru cu o delegatie a Ministerului Economiei, condusa de secretarul de stat Simona Teighiu Jurj. Intalnirea a avut loc ca urmare a unei discutii anterioare intre Ministrul Economiei, Danut Andrusca, si presedintele CNMR, in care cei doi au agreat, la nivel de principiu, o serie de masuri ce urmeaza a fi puse in practica la nivel tehnic.

Astfel, in cadrul intalnirii s-a reiterat ca Societatea Nationala pentru Ape Minerale (SNAM) nu va fi privatizata, insa CNMR a solicitat conducerii MEC un control de fond la aceasta societate pe care sa-l realizeze Corpul de Control al ministrului Economiei.

Un alt subiect analizat de reprezentantii Coalitiei impreuna cu cei din Ministerul Economiei a fost finalizarea legilor minelor, redeventelor si apelor minerale, astfel incat in perioada urmatoare vor continua intalnirile tehnice pentru discutarea si finalizarea proiectelor de acte normative.

CNMR precizeaza ca va pune la dispozitie intreaga expertiza pentru ca aceste legi sa simplifice procesul de eliberare a documentatiilor, sa asigure transparenta si competitia corecta in piata, sa legifereze in beneficiul cetatenilor.

De asemenea, CNMR a prezentat situatia Complexului Energetic Oltenia si a Complexului National Hunedoara si a cerut Ministerului Economic sa transmita catre institutiile competente solicitarile care vizeaza: eliminarea multi-taxarii apei folosita pentru producerea de energie electrica, pastrarea si investirea in energia pe baza de carbune tinand cont de riscul ridicat si dovedit de energia atomica.

In aceste context, CNMR a agreat propunerile Ministerului Economiei privind cuantificarea la sursa a apei “de masa” precum si obligativitatea distribuitorilor de prezentare a sursei exacte de extractie a acesteia pentru o corecta informare a cumparatorului cu privire la sursa de provenienta si incasarea de taxe din comercializare a acesteia.

Mai mult, CNMR va solicita o intalnire cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului in vederea stabilirii de reglementari clare si care sa evite imbolnavirea populatiei si incurajarea comercializarii apei “de masa” din surse neclare sau cu risc crescut pentru populatie.

“Intalnirea de astazi a reprezentat un succes important atat pentru CNMR cat si pentru MEC prin reluarea dialogului in vederea finalizarii celor 3 legi foarte importante, clarificarea statutului SNAM ca societate neprivatizabila, reglementarea modului de distribuire a apei de consum pentru evitarea unor adevarate tragedii. Fara masuri imediate, o mare parte a populatiei poate fi in pericol din lipsa de garantii cu privire la provenienta si calitatea apei “de masa”. Acestea sunt problemele reale ale Romaniei, iar CNMR va continua sa faca tot ce poate alaturi de institutiilor statului pentru rezolvarea acestora”, a declarat Alexandru Cumpanasu, presedinte CNMR.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *