Coaja de banana reflecta stadiile melanomului cutanat (studiu)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

bananeSub efectul razelor solare, pielea umana si coaja de banana produc aceeasi enzima, ale carei prezenta si distributie permit stabilirea stadiului de dezvoltare a melanomului cutanat, se arata intr-un studiu publicat luni si preluat de AFP.

“Imbatranind, bananele se acopera cu pete negre produse de prezenta unei enzime, tirozinaza. Este un proces normal de inchidere a culorii unor organisme, cum ar fi bananele. Aceeasi enzima joaca un rol in cancerul de piele de tip melanom”, arata intr-un comunicat cercetatori de la Scoala Politehnica federala din Lausanne (Elvetia).

Atunci cand survine o disfunctie in reglarea acestei enzime care produce bronzarea, apare melanomul — pata foarte inchisa.

Plecand de la aceasta analogie (prezenta tirozinazei in fructele coapte si melanomul uman), chimistul Tzu-En Lin a dezvoltat o tehnica de imagistica ce permite masurarea prezentei tirozinazei si distributia sa in piele.

“Cercetarile s-au desfasurat mai intai pe fructe coapte si apoi pe esantioane de tesut canceros”, afirma cercetatorii. “Acestea au aratat ca nivelul prezentei si distributiei enzimei ofera informatii despre stadiul bolii”, adauga ei.

In primul stadiu, enzima apare putin. In stadiul al doilea, tirozinaza este prezenta in cantitate mare si omogen. In stadiul al treilea, enzima este distribuita in mod eterogen.

“Faptul ca am lucrat pe fructe ne-a permis sa punem la punct un instrument de diagnosticare pe care l-am testat inainte sa o facem pe biopsii umane”, spune Hubert Girault, seful echipei care a realizat studiul, ale carui rezultate au fost publicate luni in revista germana Angewandte Chemie.

Detalii pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *