Coalitia internationala: Este “posibil” ca jihadisti straini sa fi scapat din Raqqa

PNL

Este ‘posibil’ ca jihadisti straini din gruparea Statul Islamic sa fi scapat din Raqqa inaintea caderii orasului, a admis marti coalitia internationala condusa de SUA, dupa publicarea unui reportaj BBC in acest sens, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Chiar inainte de caderea acestui oras sirian, transformat de Statul Islamic in capitala ‘califatului’ sau, un convoi prezentat ca transportand peste 3.000 de civili a parasit Raqqa la 14 octombrie, in baza unui acord negociat cu ‘Consiliul civil’ — o structura locala infiintata de combatanti antijihadisti kurzi si arabi ai Fortelor Democratice Siriene (FDS), sustinute de coalitie.

Coalitia a afirmat atunci ca a primit asigurari din partea FDS ca luptatorii straini ai Statului Islamic nu vor putea parasi orasul.

Dar intr-un reportaj publicat luni, BBC reda afirmatiile mai multor soferi ai unor vehicule din convoi, care au spus ca au transportat cateva sute de luptatori inarmati, inclusiv straini. Potrivit BBC, multi dintre acestia au reusit sa ajunga in Turcia, de unde ar putea pregati atentate in Europa.

Intrebat marti cu privire la acest subiect intr-o teleconferinta la Pentagon, un purtator de cuvant al coalitiei, colonelul Ryan Dillon, a recunoscut ca ‘din cei 3.500 de civili care au parasit Raqqa la acea data, cel putin 300 au fost identificati ca posibili combatanti ai Statului Islamic’.

Acordul cu FDS a presupus ca fotografiile si amprentele digitale ale tuturor barbatilor cu varsta de incorporare sa fie verificate pentru a evita ca jihadisti cunoscuti sa poata scapa, a adaugat colonelul Dillon. Dar “eu nu pot spune cu 100% certitudine ca fiecare combatant a fost identificat la plecarea sa din Raqqa”, a adaugat el.

Cand convoiul a plecat din Raqqa, el a fost supravegheat de drone ale coalitiei, dar aceasta a decis sa nu-l bombardeze din cauza prezentei acestor 3.000 de civili, a mai explicat el.

Statul Islamic a pierdut Raqqa la 17 octombrie dupa luni in sir de lupte cu FDS. Controland un vast teritoriu in Siria si in Irak cu ceva timp in urma, jihadistii s-au retras acum intr-o zona din vestul Irakului si in estul Siriei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1